Završen 44. FEDRAS

PRVA NAGRADA PREDSTAVI „VELIKA DRAMA”

recnaroda

U Malom Crniću, 22. oktobra, završen je 44.Festival dramskih amatera sela Srbije, na kome su poštovaoci i ljubitelji pozorišne umetnosti bili u prilici da odgledaju deset predstava u takmičarskoj konkurenciji. Raznovrsnost repertoara, glumačka uverljivost i maštovite rediteljske zamisli ostali su njegova prepoznatljiva odlika. Sreli smo se sa obiljem likova, dramskih zapleta i rediteljskim idejama, što je sve obogatilo i opravdalo smisao, razloge i cilj opstajanja i trajanja ovog jedinstvenog festivala. Još jednom je pozorišna umetnost pokazala dublje značenje čovekovog trajanja. Završne večeri dodeljena su priznanja za rediteljska, glumačka i druga pozorišna ostvarenja.

fedras (24)Ocenjivačka komisija koja je radila u sastavu Boško Puletić, dramski umetnik iz Beograda, Vladimir Ris, profesor srpskog jezika i književnosti iz Novog Sada i Dragan Jovičić Jović, reditelj iz Beograda, konstatovala je dominaciju domaćih i savremenih dramskih autora, ali i prisustvo klasika, brojnost izvođačkih ansambala, veliki broj mladih glumaca, gotovo ravnopravan odnos reditelja profesionalaca i amatera, što ima svoje prednosti, ali i nedostatke. Potvrđuje se staro pravilo da angažman reditelja profesionalaca u amaterskim ansamblima svakako doprinosi podizanju ukupnog estetskog i umetničkog nivoa predstave. U okviru pratećeg programa Festivala promovisana je knjiga Milisava Milenkovića „Dramski amaterizam u opštini Malo Crniće”, čime je od zaborava sačuvano višedecenijsko amatersko pregalaštvo na ovim prostorima, tačnije 70 godina postojanja dramskog amaterizma i 30 godina od osnivanja OAP „Branislav Nušića iz Malog Crnića.

Prva nagrada za predstavu u celini pripala je predstavi „Velika drama“, KUD-a „Kruščićs‘ i Dramskog studija „Luča“. Druga nagrada dodeljena je predstavi „Putujuće pozorište Šopalović“, Amaterskog pozorišta „Vožd“ iz Mišara, dok je treće mesto u ovoj kategoriji osvojila predstava „Meta“, Dramskog studija KUD-a „Branko Radičević“ iz Boževca.

Nagradu za najbolju režiju poneo je Dejan Cicmilović za predstavu „Velika drama“. Nagrada za najbolju žensku ulogu je dodeljena Nataši Minić za ulogu Helge u predstavi „Velika drama“, dok je najboljom muškom ulogom proglašena rola Čelnog u predstavi „Velika drama“, koju je tumačio Nikola Bulatović. Nagrada za najbolju epizodnu žensku ulogu dodeljena je Milici Minić zaulogu u predstavi „Velika drama“, dok je u muškoj konkurenciji priznanje otišlo u ruke Željka Svetomirovića za ulogu u predstavi „Meta“. Nagrade za najbolje mlade glumce pripale su Stefanu Pavlovskom za ulogu u predstavi „Revizor“ i Kristini Šćepanović za ulogu u predstavi „Velika drama“. Nagrada za negovanje kulture scenskog govora pripala je ansamblu predstave „Velika drama“, a za najbolji scenski pokret ansamblu predstave „Revizor“. Za najbolji kostim nagrađena je predstava „Svet“, za najbolje zvučne efekte predstava „Prokletstvo“ i za najbolju scenografiju predstava „Narodni poslanik“. Specijalna nagrada za dramaturško rediteljski postupak pripala je Saši Latinoviću, za orginalan tekst, režiju i glavnu ulogu Goranu Lekiću za predstavu „Sve je to samo šlic“. Specijalnu nagradu za funkcionalno scenografsko rešenje osvojila je predstava „Putujuće pozorište Šopalović“, za izuzetnu scensku ekspresivnost u igri Miroslav Mitrović za ulogu u predstavi „Revizor“, za glumačku bravuru Valentino Oljača za ulogu u predstavi „Meta“, za kolektivnu igru ansambl predstave „Velika drama“ i za produkciju Slavko Vlahović.

Ovogodišnji 44. po redu FEDRAS zatvorio je predsednik opštine Dragan Mitić, naglasivši da je Festival podjednako ponos u kulturnom stvaralaštvu opštine Malo Crniće, kao što je i prestižno mesto za pozorišno umetniči izraz amatera sela Srbije.

-Videli smo veoma sadržajan festival po kvalitetu, ali i po različitom sadržaju u smislu književnih večeri, likovnih izložbi i sve skupa to je bio zaista jedan veliki i lep doživljaj. Čestitam dobitnicima nagrada i zahvaljujem se pozorišnim trupama, Ministarstvu kulture, Savezu amatera Srbije, sponzorima, publici i svima koji su dali doprinos da se ovaj festival održi, rekao je Mitić. Poslednje festivalske večeri publika je uživala u pozorišnoj predstavi „Metar ipo do Cezara“, Slaviše Radovanovića u režiji Vesne Stanković.