Завршен 44. ФЕДРАС

ПРВА НАГРАДА ПРЕДСТАВИ „ВЕЛИКА ДРАМА”

recnaroda

У Малом Црнићу, 22. октобра, завршен је 44.Фестивал драмских аматера села Србије, на коме су поштоваоци и љубитељи позоришне уметности били у прилици да одгледају десет представа у такмичарској конкуренцији. Разноврсност репертоара, глумачка уверљивост и маштовите редитељске замисли остали су његова препознатљива одлика. Срели смо се са обиљем ликова, драмских заплета и редитељским идејама, што је све обогатило и оправдало смисао, разлоге и циљ опстајања и трајања овог јединственог фестивала. Још једном је позоришна уметност показала дубље значење човековог трајања. Завршне вечери додељена су признања за редитељска, глумачка и друга позоришна остварења.

fedras (24)Оцењивачка комисија која је радила у саставу Бошко Пулетић, драмски уметник из Београда, Владимир Рис, професор српског језика и књижевности из Новог Сада и Драган Јовичић Јовић, редитељ из Београда, констатовала је доминацију домаћих и савремених драмских аутора, али и присуство класика, бројност извођачких ансамбала, велики број младих глумаца, готово равноправан однос редитеља професионалаца и аматера, што има своје предности, али и недостатке. Потврђује се старо правило да ангажман редитеља професионалаца у аматерским ансамблима свакако доприноси подизању укупног естетског и уметничког нивоа представе. У оквиру пратећег програма Фестивала промовисана је књига Милисава Миленковића „Драмски аматеризам у општини Мало Црниће”, чиме је од заборава сачувано вишедеценијско аматерско прегалаштво на овим просторима, тачније 70 година постојања драмског аматеризма и 30 година од оснивања ОАП „Бранислав Нушића из Малог Црнића.

Прва награда за представу у целини припала је представи „Велика драма“, КУД-а „Крушчићс‘ и Драмског студија „Луча“. Друга награда додељена је представи „Путујуће позориште Шопаловић“, Аматерског позоришта „Вожд“ из Мишара, док је треће место у овој категорији освојила представа „Мета“, Драмског студија КУД-а „Бранко Радичевић“ из Божевца.

Награду за најбољу режију понео је Дејан Цицмиловић за представу „Велика драма“. Награда за најбољу женску улогу је додељена Наташи Минић за улогу Хелге у представи „Велика драма“, док је најбољом мушком улогом проглашена рола Челног у представи „Велика драма“, коју је тумачио Никола Булатовић. Награда за најбољу епизодну женску улогу додељена је Милици Минић заулогу у представи „Велика драма“, док је у мушкој конкуренцији признање отишло у руке Жељка Светомировића за улогу у представи „Мета“. Награде за најбоље младе глумце припале су Стефану Павловском за улогу у представи „Ревизор“ и Кристини Шћепановић за улогу у представи „Велика драма“. Награда за неговање културе сценског говора припала је ансамблу представе „Велика драма“, а за најбољи сценски покрет ансамблу представе „Ревизор“. За најбољи костим награђена је представа „Свет“, за најбоље звучне ефекте представа „Проклетство“ и за најбољу сценографију представа „Народни посланик“. Специјална награда за драматуршко редитељски поступак припала је Саши Латиновићу, за оргиналан текст, режију и главну улогу Горану Лекићу за представу „Све је то само шлиц“. Специјалну награду за функционално сценографско решење освојила је представа „Путујуће позориште Шопаловић“, за изузетну сценску експресивност у игри Мирослав Митровић за улогу у представи „Ревизор“, за глумачку бравуру Валентино Ољача за улогу у представи „Мета“, за колективну игру ансамбл представе „Велика драма“ и за продукцију Славко Влаховић.

Овогодишњи 44. по реду ФЕДРАС затворио је председник општине Драган Митић, нагласивши да је Фестивал подједнако понос у културном стваралаштву општине Мало Црниће, као што је и престижно место за позоришно уметничи израз аматера села Србије.

-Видели смо веома садржајан фестивал по квалитету, али и по различитом садржају у смислу књижевних вечери, ликовних изложби и све скупа то је био заиста један велики и леп доживљај. Честитам добитницима награда и захваљујем се позоришним трупама, Министарству културе, Савезу аматера Србије, спонзорима, публици и свима који су дали допринос да се овај фестивал одржи, рекао је Митић. Последње фестивалске вечери публика је уживала у позоришној представи „Метар ипо до Цезара“, Славише Радовановића у режији Весне Станковић.