Spasovdan u Velikom Crniću

Po prvi put nakon izgradnje crkve,  ulicama Velikog Crnića, na dan seoske zavetine prošla je litija. Litija predvođena seoskim sveštenikom uz prisustvo nastavnika i dece iz škole litija je prošla selom, a veseli domaćini koji slave Spasovdan pozdravljali su i nazdravljali povorci.

 

 

 

SPASOVDAN

Spasovdan ili Vaznesenje Hristovo je hrišćanski praznik koji se slavi 40 dana nakon Vaskrsa, a deset dana pre Duhova. Jedan je od deset praznika posvećenih Hristu, uvek pada u četvrtak.

 

Po hrišćanskom učenju, posle Vaskrsenja, Hristos je boravio na zemlji sa učenicima 40 dana, javljajući im se, učeći ih i naročito, učvršćujući im veru posle Golgote i raspeća. Sam čin Vaznesenja zbio se u Vitaniji, selu na istočnoj padini Maslinske gore, udaljenom dva kilometra od Jerusalima, na putu za Jerihon. Tog dana se završio Hristov boravak na zamlji radi spasenja i iskupljenja ljudskog roda. Hristos se pred apostolima, blagosiljajući ih vazneo na nebo i seo sa desne strane Boga Oca. Posle toga se apostolima vratila njihova vera, radost i hrabrost.

Koliki su značaj Srbi pridavali ovom prazniku vidi se i po tome što je najveći istorijsko pravni dokument srpske srednjevekovne države, čuveni Dušanov zakonik, obnarodovan na Spasovdan, 1349. godine, a dopunjen takođe na Spasovdan, 1354. godine.

Spasovdan se u Srba slavi i kao krsna slava, pa je tako, u čast obnove i napretka Spasovdan slava Beograda, Hristovo Vaznesenje će ovih dana obeležiti i žitelji Velikog Crnića, Kobilja i Crljenca.

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *