Sećanje na Srbu Mitića

srbaKnjiževna manifestacija „Sećanje na Srboljuba Mitića”, povodom obeležavanja dve decenije od upokojenja ovog poznatog pesnika iz Crljenca, po kojem opštinska narodna biblioteka nosi ime, priređena je u petak, 26. jula. Nosilac ovog okupljanja je malocrnićka Biblioteka „Srboljub Mitić”, a pokrovitelj Opština Malo Crniće.

Sećanje je počelo posetom večnoj kući pesnika, na starom groblju u rodnom Crljencu, u prisustvu mnogobrojnih poštovalaca Mitićevog književnog rada. Vence na grob našeg književnika položile su predsednica Skupštine, Goranka Stević i direktorka Biblioteke, Zorka Stojanović.

Dokaz da je Srboljub Mitić bio to što jeste, vrsni pisac koji je veoma mnogo doprineo razvoju pisane reči na našem području, a i šire, jeste naše prisustvo u ovako velikom broju. Napustio nas je jula meseca 1993. godine, ali ja nastavio da živi u svojim književnim radovima, u svojim pesmama, u našim srcima..”, kazivala je Goranka Stević.

Uspomene na Srboljuba Mitića evocirao je i Milić Antonijević, književnik iz Crljenca. Raša Perić, književnik iz Petrovca na Mlavi, govorio je svoje stihove posvećene Srbi Mitiću, dok Je Zorka Stojanović govorila stihove Srboljuba Mitića.

U popodnevnim časovima usledila je svečana akademija. Zvucima flaute Anastasije Vojinović i pozdravnom rečju direktorke Biblioteke, započet je program, a pozdravima se priključio i prvi čovek opštine, Dragan Mitić.

O Srboljubu Mitiću, nadahnuto su govorili: Danilo Radojković, profesor književnosti i Raša Perić, književnik iz Petrovca na Mlavi, Veliša Joksimović, književnik iz Požarevca i Ana Dudaš iz Malog Crnića, a prisutni su imali priliku da čuju i esej o knjizi „Alin zjap”, koji je napisao Milisav Milenković, književnik. Stihove Srboljube Mitića, govorile su: Verica Milošević, glumica u penziji iz Petrovca na Mlavi, Vesna Džino, profesor književnosti iz Crljenca i Zorka Stojanović, direktorka Biblioteke. Na harmonici su prikladne melodije svirali učenici Muzičke škole” Stevan Mokranjac” odeljenje u Malom Crniću, Đorđe Perić i Mihailo Vojinović. Program je nastavljen čitanjem poezije posvećene Srboljubu Mitiću, tokom koje su svoje pesme čitali Boban Paunović, Ana Dudaš, Zlatija Radovanović, Zoran Stojićević Rikardo, Vojkan Ivković i Živojka Milić.

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *