Šah mat

Predškolska ustanova “14. oktobar” iz Malog Crnića organizovala je turnir u šahu 7. juna 2011. na nivou ustanove, u saradnji sa Šahovskim savezom iz Požarevca. Uz veliku pomoć predsednika šahovskog saveza prof. Šuhartovića, njegovih saradnika i svesrdnu pomoć načelnika Braničevskog okruga gospodina Gorana Petrovića, koji je podelio medalje deci za postignute uspehe.

Tom prilikom takmičila su se deca mlađeg uzrasta od 4 i 5 godina u brzom ređanju figura i deca predškolskog uzrasta koja su igrala šah. Postignuti rezultati bili su veoma dobri za decu tog uzrasta, nakon vežbanja odsamo dva meseca. Deca, roditelji i vaspitači veoma su zadovoljni inicijativom direktorke ove ustanove, da se uvede šah u vrtić, jer doprinos u razvoju dece je višestruk kao što je razvijanje logičkog mišljenja, upornosti, takmičarskog duha, smanjenje agresivnog ponašanja, kvalitetnije druženje sa roditeljima, itd.

Nadamo se da će se u narednoj godini nastaviti i omasoviti članstvo dece u šahovskom savezu i da će deca uživati igrajući šah tokom školovanja.

 

 

 

 

Rec naroda 14.06.2011

 

 

Nakon što je akcija „Naučimo šah kroz igru“, kao pilot program uspešno realizovana u dečjim vrtićima Požarevca, u nju su se uključili i mališani iz Malog Crnića. Zahvaljujući velikoj agilnosti i entuzijazmu, kako direktorke PU „14 Oktobar“ Mirjane Milošević , tako i vaspitačica iz Salakovca, Šapina, Smoljinca, Boževca i Malog Crnića, mališani uzrasta 4-6 godina iz ovih vrtića su za samo 2 meseca savladali osnove drevne šahovske igre i odigrali svoj prvi turnir. Turnir je održan 7. juna u vrtiću u Malom Crniću.

 

Mlađa deca (4-5 godina) su se takmičila u brzom ređanju figura. Turnir je otvorio i medalje pobednicima, a na ovoj priredbi su svi bili pobednici, uručio načelnik Braničevskog upravnog okruga Goran Petrović.

Deca starijeg uzrasta (predškolci) odigrala su turnir od 5 kola po švajcarskom sistemu. Prvo mesto osvojili su: Luka Ivić iz Malog Crnića, Ana Bogdanović iz Šapina i Danilo Miljković iz Malog Crnića sa po 4 poena. To je znak ne samo talenta dece, već i toga da su vaspitačice veoma odgovorno odradile svoj posao. Medalje u ovoj konkurenciji uručila je Mirjana Milošević. Naravno, i ovde su sva deca pobedila. Dodeli medalja i proglašenju pobednika prisustvovali su i roditelji dece i time doprineli da ova manifestacija bude još zvaničnija i lepša.

Branislav Šuhartović, predsednik Šahovskog saveza Braničevskog okruga, najavio je da će se od jeseni akcija „Šah u vrtiće“ proširiti i na ostale opštine Okruga. U toku leta će se održati dodatna obuka šahovskih instruktora, čime će se kvalitet obuke dići na viši nivo.

Organizator takmičenja u Malom crniću bio je Šahovski savez Braničevskog okruga uz tehničku organizaciju PU „14. Oktobar“.

R. N.0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *