„SA IZVORA BISTRE VODE“

  • Četvrti put zaredom promovisane prirodne lepote, običaji i narodno stvaralaštvo stiškog i homoljskog kraja

Pod pokroviteljstvom opštine Malo Crniće i u organizaciji Udruženja građana „Točak“ i Centra za kulturu protekle nedelje i ponedeljka na izletištu Točak na tromeđi Kule, Kobilja i Aljudova, održana je četvrti put zaredom manifestacija „Sa izvora bistre vode“, koja predstavlja promociju prirodnih lepota, tradicije i običaja stiškog i homoljskog kraja. Reč Naroda 02.8.2011 Manifestaciju koja je tokom dva dana trajanja okupila nekoliko hiljada žitelja malocrnićke opštine, svečano je otvorio član Opštinskog veća Miroljub Stokić, naglasivši da će lokalna samouprava i ubuduće pružati podršku u organizaciji ovakvih smotri, jer se na taj način predstavljaju turistički potencijali ovog prelepog kraja. „Kao da je juče bilo, kada je grupa entuzijasta, zaljubljenika u prirodu, odlučila da ovo, tada nepristupačno mesto, učini dostupnim većem broju građana, i evo danas imamo jedno predivno izletište koje svakog vikenda, praznika, pa čak i radnim danima posećuje veliki broj građana naše opštine i drugih krajeva. Udruženje građana „Točak“ formirali su žitelji tri sela, Kule, Kobilja i Aljudova, jer se izvor nalazi na tromeđi ova tri naselja, danas broji preko 160 članova iz skoro svih mesta naše opštine, a imamo članove i iz opština Veliko Gradište, Kučevo i Petrovac. Nadam se da ćemo i dalje oplemenjivati ovo mesto na dobrobit svih nas“, rekao je Stokić.

U revijalnom delu programa na letnjoj pozornici nastupili su folklorni ansambli iz Kobilja, Golupca, Suvog Dola, Smoljinca, Aleksandrovca i Toponice. Priređeno je takmičenje za najboljeg mladog instrumentalistu, a učešće su uzeli: Miloš Janković, Elvir Spasić, Nevena Miladinović, Aleksandar Ivanović, Goran Martinović, Nemanja Stojanović, Đorđe Marjanović, Milan Miladinović, Aleksandar Spasić i Dragan Milivojević. Dvočlani žiri koji su činili Dragana Kostić, profesor muzike i Branka Jerkov, profesor klavira odlučio je da titula najboljeg pripadne Đorđu Marjanoviću iz Batuše (harmonika), drugi je bio Dragan Milivojević iz Kučeva (violina) i treći Aleksandar Spasić iz Vrbnice (violina). Veliko interesovanje vladalo je za takmičenje za najlepšu vodonošu na kome je učestvovalo 20 devojaka, a po oceni žirija koji su činili Slobodanka Jović, Milena Krstić i dr Aleksandar Zlatković pobedu je odnela Gabrijela Vujić iz Smoljinca, prva pratilja je Sonja Marinković iz Kule, a druga pratilja Milica Ranisavljević iz Golupca.

Prema rečima predsednika Udruženja građana „Točak“ Hristivoja Jovanovića, ova manifestacija je postala tradicionalna i održava se sa ciljem negovanja prirode ovog kraja, narodne tradicije i običaja. U narednom periodu pažnja će biti usmerena ka organizaciji još interesantnijih sadržaja uz pomoć donatora i proširenje udruženja na druga naselja. Inače, u subotu na dan Ognjene Marije sečenje slavskog kolača obavio je paroh kobiljski Branko Čolaković, a kolačar ove godine je bio Dejan Simić iz Aljudova. Po predanju ovdašnjih ljudi, pitka, lekovita voda iz tri sastavljena izvora na ovom izletištu isceljuje i leči bolesti očiju i bubrega.

Drugog dana smotra je nastavljena degustacijom starih jela spravljenih u kuhinjama članica udruženja   „Stamničanka“ iz Stamnice, „Zdenac“ iz Trnjana, „Sestra Jelica“ iz Malog Crnića i aktiva žena „Kobilje“ iz Kobilja. U dvočasovnom programu nastupio je AKUD „Lola“ iz Beograda, a pažnju posetilaca privuklo je i sportsko nadmetanje u starim disciplinama: nadvlačenju konopca, bacanju kamena sa ramena i skoku u dalj iz mesta.

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *