SA IZVORA BISTRE VODE

Izvor “Reč Naroda” 04-8-15, Fotografije Miroslav Životić

Pod pokroviteljstvom opštine Malo Crniće i u organizaciji Udruženja građana “Točak“ na dan Ognjene Marije, na izletištu Točak, na tromeđi Kule, Kobilja i Aljudova, održana je osmi put zaredom manifestacija „Sa izvora bistre vode“, koja predstavlja promociju prirodnih lepota, tradicije i običaja stiškog i homoljskog kraja. Ovaj sabor polako, ali sigurno prerasta u tradiciju ove tromeđe i svake go- dine okuplja sve veći broj učesnika, kako iz opštine Malo Crniće, tako iz Braničevskog i Pomoravskog okruga.
tocak (12)Dobrodošlicu prisutnima ispred Udruženja građana „Točak“ poželela je Jelena Stojadinović, naglasivši da ova manifestacija čuva tradiciju i kulturu, koja je specifična po tome što spaja na jedinstven način iskustvo, lepotu i mladost.
Manifestaciju je otvorio predsednik opštine Malo Crniće Dragan Mitić istakavši da se ona održava na tromeđi tri naselja, na predivnom izvoru 6istre i lekovite vode.tocak (10)
Agilni članovi Udruženja građana „Točak“ pregalaštvom su stvorili divno mesto za održavanje manifestacije koja već nadaleko prerasta granice opštine i Braničevskog okruga i postaje značajna za Republiku Srbiju. Cilj manifestacije je negovanje tradicije, običaja i svih vrednosti naroda koji žive na ovih lepim prostorima, kazao je Mitić.
tocak (8)U revijalnom delu programa na letnjoj pozornici nastupili su folklorni ansambli iz Kobilja, Crljenca, Velikog Sela, Brzohoda i Tabanovca i održan je mini koncert Galine i Sofije Perić. Veliko interesovanje vladalo je za takmičenje za najlepšu vodonošu, a po oceni žirija pobedu je odnela Anđela Mišić iz Crljenca, prva pratilja je Anita Jovanović iz Aljudova, a druga pratilja Sanela Janković iz Velikog Sela. Titulu najbake ponela je Ševala Tovilović iz Badovinaca, super baka je Radmila Milosavljević iztocak (5) Brzohoda, a najlepša baka Olgica Petković iz Smedereva. Pažnju posetilaca privuklo je i sportsko nadmetanje u starim disciplinama.. U nadvlačenju konopca prvo mesto osvojila je ekipa „Orlovi“, u skoku u dalj iz mesta najuspešniji je bio Igor Trailović iz Kobilja, dok je najdalje kamen sa ramena bacio Aleksandar Đorđević iz Crljenca. Smotra je nastavljena degustacijom starih jela, a po oceni žirija najbolje uređeni štand i najbolje tocak (1)slatko jelo imalo je Udruženje žena „Sestra Jelica“ iz Malog Crnića, najbolje slano jelo pripremila je Ljubica Damjanović iz Aljudova, dok je titulu najbolje kuvarice ponela Nevena Glumičić iz Kule.
Skupu su prisustvovali zamenik predsednika opštine Malo Crniće Goran Dačić, pomoćnik predsednika opštine Toplica Đorđević, predsednik opštine Žabari Miodrag Filipović, predstavnica Nacionalnog saveta Vlaha Snežana Pavlović, Momčilo Pavlović ispred Udruženja građana „Koreni“ iz Kučeva, direktori javnih preduzeća i ustanova.
D. Dinić

tocak (4) tocak (7) tocak (9)