СA ИЗВОРА БИСТРЕ ВОДЕ

Извор “Реч Народа” 04-8-15, Фотографије Мирослав Животић

Под покровитељством општине Мало Црниће и у организацији Удружења грађана “Точак“ на дан Огњене Марије, на излетишту Точак, на тромеђи Куле, Кобиља и Аљудова, одржана је осми пут заредом манифестација „Са извора бистре воде“, која представља промоцију природних лепота, традиције и обичаја стишког и хомољског краја. Овај сабор полако, али сигурно прераста у традицију ове тромеђе и сваке го- дине окупља све већи број учесника, како из општине Мало Црниће, тако из Браничевског и Поморавског округа.
tocak (12)Добродошлицу присутнима испред Удружења грађана „Точак“ пожелела је Јелена Стојадиновић, нагласивши да ова манифестација чува традицију и културу, која је специфична по томе што спаја на јединствен начин искуство, лепоту и младост.
Манифестацију је отворио председник општине Мало Црниће Драган Митић истакавши да се она одржава на тромеђи три насеља, на предивном извору 6истре и лековите воде.tocak (10)
Агилни чланови Удружења грађана „Точак“ прегалаштвом су створили дивно место за одржавање манифестације која већ надалеко прераста границе општине и Браничевског округа и постаје значајна за Републику Србију. Циљ манифестације је неговање традиције, обичаја и свих вредности народа који живе на ових лепим просторима, казао је Митић.
tocak (8)У ревијалном делу програма на летњој позорници наступили су фолклорни ансамбли из Кобиља, Црљенца, Великог Села, Брзохода и Табановца и одржан је мини концерт Галине и Софије Перић. Велико интересовање владало је за такмичење за најлепшу водоношу, а по оцени жирија победу је однела Анђела Мишић из Црљенца, прва пратиља је Анита Јовановић из Аљудова, а друга пратиља Санела Јанковић из Великог Села. Титулу најбаке понела је Шевала Товиловић из Бадовинаца, супер бака је Радмила Милосављевић изtocak (5) Брзохода, а најлепша бака Олгица Петковић из Смедерева. Пажњу посетилаца привукло је и спортско надметање у старим дисциплинама.. У надвлачењу конопца прво место освојила је екипа „Орлови“, у скоку у даљ из места најуспешнији је био Игор Траиловић из Кобиља, док је најдаље камен са рамена бацио Александар Ђорђевић из Црљенца. Смотра је настављена дегустацијом старих јела, а по оцени жирија најбоље уређени штанд и најбоље tocak (1)слатко јело имало је Удружење жена „Сестра Јелица“ из Малог Црнића, најбоље слано јело припремила је Љубица Дамјановић из Аљудова, док је титулу најбоље куварице понела Невена Глумичић из Куле.
Скупу су присуствовали заменик председника општине Мало Црниће Горан Дачић, помоћник председника општине Топлица Ђорђевић, председник општине Жабари Миодраг Филиповић, представница Националног савета Влаха Снежана Павловић, Момчило Павловић испред Удружења грађана „Корени“ из Кучева, директори јавних предузећа и установа.
Д. Динић

tocak (4) tocak (7) tocak (9)