Са извора бистре воде

Са избора бистре воде

Извор “Реч народа”

Уочи и на дан Огњене Марије, на простору излетишта „Точак“, под покровитељством општине Мало Црниће, а у организацији Центра за културу општине Мало Црниће и удружења грађана „То чак“ из Куле и месних заједница Кобиље, Кула и Аљудово од ржана је, седми пут заредом, манифестација „Са извора бистре воде“, која представља промоцију природних лепота, традиције и обичаја стишког и хомољског краја. Манифестацију која је то ком два дана трајања окупила ви ше хиљада житеља општине Мало Црниће, свечано је отворио Дра ган Митић, председник општине Мало Црниће нагласивши да ће локална самоуправа и убудуће пружати подршку у организацији оваквих смотри, јер се на тај на чин представљају туристички потенцијали овог прелепог краја.

Првог дана манифестације од ржана је смотра младих виоли ниста, хармоникаша и вокалних солиста.

Овогодишња  победница најлепша водоноша је Тијана Радосављевић, прва пратиља је Ђурђина Илић, а друга Санела Јанковић. Након проглашења најлепших девојака, проглаше на је и нај баба Дикица Јенић из Кобиља, супер баба је Љубица Дамњановић из Аљудова, а за најлепшу бабу проглашена је Снежана Габинат из Кобиља. Посетиоце излетишта „Точак“ забављао је оркестар „Црљеначи Бисери“, а гости вечери су биле естрадне пе вачице Изворинка Милошевић и Гордана Стојичевић.

Ова манифестација која се већ седми пут заредом организује са намером да пређе у традиционалну, одржава се са циљем да негујемо природу нашег крајаоколину, народну традицију и да омогућимо народу један пријатан боравак у природи. Циљ нам је да и даље оплемењујемо околину и дођемо да нових идеја, како би манифестација могла да буде све боља. У наредном периоду пажња ће бити усмерена ка организацији још интересантнијих садржаја, како би се број учесника и посетилаца из године у годину увећавао, истакао Драган Митић председник општине Мало Црниће.

Смотра је настављена дегустацијом старих јела справљених у кухињама члани ца актива жена Куле, Кобиља, Аљудова, Удружења жена „Се стра Јелица“у Малом Црнићу и Удружења „Зденац” из Трњана.

Цажњу публике је привукло и спортско надметање у старим дис циплинама: надвлачењу конопца, бацању камена са рамена и скоку у даљ из места.

У ревијалном делу програма на летњој позорници наступила су четри фолклорна ансамбла, КУД „Ђура Јакшић“ из Велоког Села, КУД “Извор“ из Црљенца, КУД “Дукат” из Симићева и КУД “Вла стимир Павловић Царевац“ из Смољинца,

Иначе, по предању овдашњих људи питка, лековита вода из три састављена извора на овом из летишту исцељује и лечи болести очију и бубрега.