Proslavljen dan Opštine

Izvor „Reč Naroda“

Radovima na izgradnji vodovoda u Mesnoj zajednici Smoljinac, svečanom sednicom Skupštine opštine i otvaranjem 40. FEDRAS-a, prošlog petka u Malom Crniću obeležen je 14. oktobar, Dan opštine.

 Nakn intoniranja himne „Bože pravde“, u izvođenju Gradskog ženskog hora „Barili“, svečanu sednicu otvorio je predsednik Skupštine, Bojan Urošević, a u nastavku, učesnicima svečanosti obratio se predsednik opštine dr Esidol Perić koji je na početku govorio o realizovanim investicijama u opštini između dva praznika:

-U teškim finansijskim uslovima, iz sopstvenih sredstava i uz pomoć nadležnih republičkih organa, a uz dogovor i koordinaciju onih koji čine vlast u lokalnoj samoupravi, uspešno su realizovani mnogi planirani projekti.

U naselju Aljudovo završena je regulacija rečnog korita Vitovnice i trajno otklonjena opasnost od poplava. U Batuši, Boževcu, Kravljem Dolu, Crljencu i Šljivovcu asfaltirane su ulice, dok su meštanima Kobilja, Velikog Sela i Toponice obnovljeni domovi kulture. Takođe, Crljenčani su rekontruisali most i obnovili fasadu na zgradama u centru naselja, a u Velikom Crniću je popločan plato ispred Doma kulture. Našim starim sugrađanima, rekonstrukcijom Centra za socijalni rad, obezbeđene su prostorije za dnevni boravak i druženje. Najvrednija investicija ove godine, započeta je, upravo, izgradnjom vodovoda za naselje Smoljinac. Direkcija za izgradnju opštine Malo Crniće i Javno komunalno preduzeće, u međusobnoj saradnji i koordinaciji sa mesnim zajednicama, radili su na tekućem održavanju i rekonstruisanju lokalnih puteva i uklanjanju divljih smetlišta na području cele opštine. Očekujem da do kraja građevinske sezone, za naše mesne zajednice, uradimo još mnogo toga. Posebno bih istakao da se naša lokalna samouprava trudi da ravnomerno ulaže u sva područja opštine i da skromna sredstva kojima budžet raspolaže praktično budu raspoređena svim mesnim zajednicama. Nismo zapostavili ni razvoj ostalih oblasti kao što su kultura, turizam, školstvo, sport, zdravstvo…naglasio je dr Perić.

Andrej Jelić Mariokov dobitnik nagrade „Srboljub Mitić“

Kao i svake i ove godine, na svečanoj sednici Skupštine dodeljena je književna nagrada „Srboljub Mitić“, ustanovljena u čast pesnika koji je živeo i radio u Crljencu i Malom Crniću. Svojom poezijom, Srboljub Srba Mitić, proslavio je ime svoje opštine, omogućio da se o njoj nadaleko čuje.

Na konkurs za književnu nagradu, prema navodima predsednika žirija, Veliše Joksimovića, stiglo je 37 knjiga. Žiri u sastavu: Ana Dudaš, Dragan Jović i Veliša Joksimović, ove godine, jednoglasno je odlučio da nagrada „Srboljub Mitić“ bude dodeljena Andreju Jeliću Mariokovu za knjigu pesama „Pokrstice“. Osim pobedničke, u uži izbor ušle su i knjige pesama Ranka Pavlovića „Monaški soneti“, kao i knjiga Zorana Mandića „Okviri“.

-U knjizi pesama „Pokrstice“, Andrej Jelić Mariokov poput pokrstica-tradicionalne tehnike veza, oblikuje lirske scene u kojima spajanjem zvuka i značenja melanholičnih i vedrih raspoloženja, bola i lepote, plave i crne boje, progovara o egzistencionalnim pitanjima, ali i o problemima civilizacije, savremenog čoveka i nacionalnog bića. Na tragu usmenog i mitološkog nasleđa, pre svega, antičke i slovenske mitologije, Mariokov iskazuje gotovo mitsku svest stvaralačkim mogućnostima poetskog jezika. Njegovi emotivni intelektualni dijalozi sa prethodnicima i poetskim nasleđem u kojima se ogleda pripadnost strateškoj liniji srpskog pesništva, kao i njegove autopoetičke pesme, potvrđuju odanost pesničkom tihovanju, hrišćansko-slovenskom humanizmu i otmenosti poetske forme, istakao je Joksimović.

Za Andreja Jelića Mariokova, ovogodišnjeg dobitnika književne nagrade, Srboljub Mitić bio je “verni služilac čistoti jezika, njegov kovač i prekivač”.

-Za Srboljuba Mitića svakako možemo reći da je doprinosio verifikaciji srpskog jezika. Bio je elementaran, i što je najvažnije, pevao je iz sebe, kazivao je Mariokov.

Svečanosti, povodom 14. oktobra, Dana opštine Malo Crniće, prisustvovao je veliki broj zvanica, među kojima su bili: načelnik Braničevskog upravnog okruga, Goran S. Petrović, zamenik predsednika Skupštine Grada Požarevca, Milić Jovanović, predsednik opštine Petrovac, Radiša Dragojević, predsednik Skupštine opštine Petrovac, Milanče Aćimović, narodni poslanik, Miletić Mihajlović, zatim, predsednik opštine Žabari, Miodrag Filipović, predsednik Skupštine opštine Žabari Momir Blagojević, predsednik opštine Golubac, Zoran Pajkić

M. P

 

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *