PROSLAVLJEN DAN BIBLIOTEKE „SRBOLJUB MITIĆ“

U Malom Crniću,  11 aprila –   na dan rođenja poznatog srpskog pesnika iz Crljenca,  Srboljuba Mitića, svečano je  obeležen Dan opštinske biblioteke.

U okviru proslave organizovani su „Dani Srboljuba Mitića“  od 1. do 10. aprila, ispunjeni književnim susretima, razgovorima, literarnim i likovnim konkursima pod nazivom „Div Stigu“.

Tačno u podne 11.aprila u prisustvu mnogobrojnih prijatelja, književnika, poštovaoca stvaralaštva Srboljuba Mitića i njegovih sugrađana, direktorka biblioteke Zorka Stojanović,  položila je venac na njegov grob na starom groblju u Crljencu. O životu i književnom radu ovog velikog pesnika, govorila je Živojka Milić, penjnikinja iz Crljenca.

Potom je u svečanoj skupštinskoj sali upriličena svečana akademija, kojoj su pored velikog broja korisnika biblioteke prisustvovali predstavnici Opštine Malo Crniće, biblioteka iz susednih opština, osnovnih škola, pesnici i brojni ljubitelji knjiga i pisane reči.

„…..Biblioteka, kao  ustanova kulture ima značajno mesto u razvoju lokalne zajednice, na čijoj teritoriji  obavlja svoju delatnost, a i šire, jer osnovna svrha postojanja jedne biblioteke jeste da obezbedi izvore i usluge na različitim medijumima koji će zadovoljiti potrebe pojedinaca i grupa u pogledu obrazovanja, informisanja i ličnog razvitka kao i za razonodu u slobodno vreme. Podsetiću vas da su koreni ove biblioteke u 1879. godini, kada su se u Srbiji osnivala prva čitališta, pa i u našem kraju, dakle u Malom Crniću. Svakako je u radu bilo prekida zbog ekonomskih kriza,  ratova i drugih uslova, ali evo na našu radost  naša biblioteka   traje već 132 godine i  danas uspešno obavlja svoju delatnost. Nosi ime Srboljuba Mitića, priznatog srpskog  pesnika iz Crljenca, koji je rođen na današnji dan pre 79 godina. U svom fondu ima oko 36 000 inevntarnih jedinica, raspoređenih u fondu za odrasle, stručnom i dečijem fondu. Pored monografskih publikacija, čitaocima  je  na raspolaganju i raznovrsna periodika a zavičajna zbirka je svakim danom sve bogatija. Pored obavljanja osnovne delatnosti Biblioteka je organizator i brojnih kulturnih manifestacija i književnih večeri u cilju popularisanja knjige. Razvijena je i izdavačka delatnost  kroz ediciju Stiški književni krug. Do sada je u okviru ove edicije izdato 11 knjiga. U biblioteci „Srboljub Mitić“ je sedište Udruženja književnika Srbje, Podružnice za braničevski okrug, što u velikoj meri olakšava organizovanje pomenutih manifestacija i književnih susreta, ali i razvijanje izdavačke delatnosti……istakla je direktorka Biblioteke, Zorka Stojanović.

O bibliotekama kao javnim servisima kulture, govorila je Tatjana Živković, bibliotekar-savetnik iz Požarevca:

„…..U eri ubrzanog razvoja kompjuterskih tehnologija kao i digitalizacije svetske kulturne baštine logično se nameće pitanje uloge biblioteke u budućnosti. Tim pitanjem bavi se i Jasmina Ninkov u svojoj knjizi „Biblioteke 21.veka“. Od 172 javne biblioteke Srbije, prema oceni Jasmine Ninkov, u odnosu na stepen razvijenosti njegovih korisničkih servisa, može se tvrditi da se neke od njih nalaze u 19.veku, većina u 20., a samo poneka u 21. veku. U poslednjih 20 godina, knjige i periodika nisu u dovoljnoj meri nabavljane, biblioteke su bez kompjutera,pristupa  internet vezama, ne prate se savremeni trendovi poslovanja ali ni korisnički zahtevi. Nameću se i drugi problemi kao što su: loše finansiranje, pogrešno stanovište da su biblioteke samo mesto za pozajmiljivanje knjiga, nedostatak stručnih ljudi i sl.Ninkova zastupa tezu da biblioteke treba da budu temelj kulturnog identiteta, da budu pristupačne svima i da se tim putem uključimo u globalnu informatičku mrežu….“ ističe Tatjana Živković .

Usledila je dodela nagrada i priznanja najuspešnijima na konkursu „Div Stigu“ i to  V.G. „MIKI“ Crljenac za osvojeno 1 mesto, V.G. „ZEKA“ Malo Crniće i V.G. „ZMAJ“ SMOLJINAC  za osvojeno 3 mesto, za izradu najmaštovitijih zidnih novina.

Dobitnici nagrada su i MILOVANOVIĆ   ANĐELA  uč.5.raz.OŠ „Milisav Nikolić“ Boževac za osvojeno 1. Mesto na likovnom konkursu , STEFANA  NIKOLIĆ uč.8.raz.OŠ „Moša Pijade“ Malo Crniće za osvojeno 2. mesto,  HELENA  MILOŠEVIĆ uč.5.raz.OŠ „D.Marković – Rođa“ Smoljinac za osvojeno 3. Mesto na likovnom konkursu , SRĐAN  NEDELJKOVIĆ  uč.5.raz.OŠ „Milisav Nikolić“ Boževac za osvojeno 1. mesto na likovnom konkursu „DIV STIGU“. Na likovnom konkursu pohvaljeni su : Stefan Španović,  uč.8.raz.OŠ „D.Marković – Rođa“ Smoljinac, Katarina  Žikić, uč. 8. raz. OŠ „Milisav Nikolić“ Boževac, Perić Milena, uč. 5. raz. OŠ „D.Marković – Rođa“ Smoljinac, Tatjana Obradović uč. 5. raz. OŠ „Milisav Nikolić“ Boževac.

Na literarnom konkursu dobitnici nagrada u oblasti proze su: Đina Glavčić Kostić, uč. 8.raz. OŠ „Milisav Nikolić“ Boževac, za rad „Pred ikonom Svetog Save“, Aleksandar Stajić, uč. 7.raz. OŠ „Draža Marković-Rođa“ Smoljinac, za rad „Ljubav satkana od hiljadu duginih boja“, Anđela Stokić, uč.5.raz. OŠ „Milisav Nikolić“ Boževac , za rad „Ispričaću vam nešto smešno“. Jovana Perić, uč. 6.raz.OŠ „Moša Pijade“ Malo Crniće, za rad „Moja bajka“. U ublast poezije: Viktorija Stojimirović, uč.5.raz. OŠ „Draža Marković – Rođa“ Smoljinac za pesmu „Proleće se budi“, Tamara Stojimirović, uč.6.raz.OŠ „Moša Pijade“ Malo Crniće, za pesmu „Čemu služi škola“, Luka Jović, uč. 5  raz. OŠ „Milisav Nikolić“ Boževac, za rad „Sveti Sava“, Marija Ivković, 5. raz.OŠ „Draža Marković –Rođa“ Smoljinac, za pesmu „Moja majka“

Prikladne nagrade i priznanja Biblioteke dobili su i najaktivniji čitaoci u 2010. godini: Milošević Vesela, penzionerka iz Batuše, Pavlovski Nemanja, uč. Osnovne škole „Moša Pijade“ iz Malog Crnića, Nikodijević Anica, učenica srednje škole iz Salakovca, Marija Ivković, učenica Osnovne škole „Draža Marković Rođa iz Smoljinca i Perić Snežana, administrativni radnik iz Kališta.

Brojnim pojedincima i ustanovama uručene su zahvalnice za uspešnu saradnju i doprinos u razvoju bibliotekarstva.

 

 

 

 

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *