Promovisan koridor istok

Izvor Reč naroda od 05.02.2013.

U prisustvu čelnika lokalne samouprave, predstavnika mesnih zajednica, javnih preduzeća i ustanova prošlog četvrtka u Malom Crniću prezentovan je projekat multimodalnog saobraćajnog koridora „Istok”. Reč je o drumskom, železničkom i rečnom putu koji bi trebalo da poveže centralni deo Srbije sa tromeđom prema Rumuniji i Bugarskoj, a deo je evropskog magistralnog pravca između Atlantika i Crnog mora. Realizacija ovog projekta po rečima autora Nenada Čolovića donela bi višestruki efekat stanovništvu, privredi i lokalnim samoupravama u ovom delu države.

Izgradnja koridora “Istok” ne bi koštala mnogo u odnosu na korist koju 6i donela razvoju zemlje. Utvrđeno je da na trasi koridora od Požarevca do Negotina koja je ruta 136 kilometara treba izgraditi samo četiri tunela. Železnička pruga već postoji i potrebno je rekonstrukcijom povećati osovinsko opterećenje sa 16 na 22,5 tone, čime 6i se dobio snažan transevropski koridor.

Prolazak koridora kroz jutoistočnu Srbiju omogućio bi razvoj malih i srednjih preduzeća, povećan broj grinfild i braunfild investicija, a Đerdapska klisura postala bi najatraktivniji turistički put u ovom delu Evrope. Idejna studija izrađena je u oktobru 2006. godine i u najbržem roku dostavljena svim nadležnim i stručnim institucijama, do sada nije bilo argumenata protiv koridora, a da li će doći do realizacije zavisiće od konkretnih reakcija države, kazao je Čolović.