PROJEKAT ’’ECHANGE 4’’

PROJEKAT ’’ECHANGE 4’’ REALIZUJE SE U OBLASTI SOCIJALNE ZAŠTITE – ”BRIGA O STARIMA-UZVRAĆANJE USLUGE”

 1. PROGRAM FINANSIRA EVROPSKA UNIJA, NJIME RUKOVODI DELAGACIJA EVROPSKE UNIJE U SRBIJI, A SPROVODI STALNA KONFERENCIJA GRADOVA I OPŠTINA
 1. IZ PROGRAMA ODOBRENA SU SREDSTVA ZA SPROVOĐENJE PROJEKTA ”BRIGA O STARIMA-UZVRAĆANJE USLUGA” KOJI SPROVODI OPŠTINA VELIKO GRADIŠTE U PARTNERSTVU SA GRADOM POŽAREVAC, OPŠTINOM GOLUBAC I NAŠOM OPŠTINOM

 1. UKUPNA VREDNOST PROJEKTA JE: 142.066,29 EVRA, OD ČEGA JE VREDNOST DONACIJE 90%, A UČEŠĆE OPŠTINA U UKUPNOM IZNOSU OD 10%
 1. OPŠTINI MALO CRNIĆE NA PROJEKTU PRIPADA BUDŽET U MAKSIMALNOM IZNOSU OD 30.869 EVRA, OD ČEGA OBEZBEĐUJEMO SOPSTVENO UČEŠĆE U IZNOSU OD 3.086,90 EVRA.
 1. 30% BRUTO ZARADE KOORDINATORA PROJEKTA PREDSTAVLJA DOPRINOS LOKALNE SAMOUPRAVE ZA REALIZACIJU PROJEKTA, TAKO DA JE FINANSIJSKI DOPRINOS NAŠE OPŠTINE U PROJEKTU: 207 EURA
 1. REALIZACIJA PROJEKTA ZAPOČETA JE U FEBRUARU 2014. GODINE I TRAJE DO 02.02.2015. GODINE.
 1. PROJEKTOM NAŠA OPŠTINA DOBIJA:
  • AKREDITACIJU 7 GERONTO DOMAĆICA (USLOV ZA OBAVLJANJE POSLOVA ”POMOĆ U KUĆI”),
  • FINANSIRANJE RADA 7 GERONTO DOMAĆICA U VREMENSKOM PERIODU OD 4 MESECA
  • VOZILO (OPŠTINA MALO CRNIĆE JE PREUZELA VOZILO ”SANDERO” U VELIKOM GRADIŠTU DANA 27.05.2014. GODINE.
  • PROJEKTOM SE DOBIJA: OPREMA ZA GERONTO DOMAĆICE (APARTATI ZA MERENJE PRITISKA I ŠEĆERA, GAZA, METLE, SREDSTVA, I DR.), PROMOTIVNI MATERIJAL.
  • KROZ PROJEKAT PREDSTAVNICI SVE ČETIRI OPŠTINE IZRADIĆE JEDINSTVEN PRAVILNIK KOJIM ĆE SE UREDITI PRUŽANJE USLUGE ”POMOĆ U KUĆI”

Izvor:      http://www.exchange.org.rs/sr/news/details/44

DSC_9259

 Lokalnim samoupravama iz Braničevskog okruga koje su obuhvaćene evropskim projektom staranja o starim licima, u Velikom Gradištu 27. maja, uručena su četiri automobila marke „Dačija” čija ukupna vrednost iznosi oko 3,2 miliona dinara.


„Opština Veliko Gradište, u partnerstvu sa gradom Požarevac i opštinama Golubac i Malo Crniće, realizuje projekat „Briga o starima – uzvraćanje usluga”, izjavio je Dragan Milić predsednik ove podunavske komune. „Projekat koji je počeo 3. februara ove godine i traje do 2. februara 2015. godine, finansira se u okviru programa Evropske unije Exchange 4″, naveo je Milić. Vrednost projekta je 142.066 evra, a cilj uspostavljanje dugoročne usluge pomoći u kući za stara lica na teritoriji svih partnera uključenih u projekat.

„Jedan od segmenata projekta je nabavka četiri automobila. Opština Veliko Gradište dobila jedan automobil čija vrednost iznosi 800.000 dinara. Takođe, u planu je i nabavka pet bicikala, promotivnih setova, sertifikacija 30 gerontodomaćica, koje će biti angažovane na period od četiri meseca, a kasnije se planira uvođenje redovne usluge za stara lica. Na ovaj način opština Veliko Gradište želi da bude na usluzi što većem broju starijih sugrađana”, izjavio je Milić.