Prepoznatljivost Opštine Stiško poselo

Izvor “REČ NARODA”

 U Zaovačkoj šumi protekle subote održano je četvrto Stiško poselo, etno festival hrane i folklora, manifestacija koja na specifičan način predstavlja turističke potencijale Stiga, Mlave i Homolja.

Ove godine na smotri se okupilo oko 800 učesnika i veliki broj posetilaca. U trideset i pet kotlića krčkala se riblja čorba, širio se miris lovačkog gulaša, a stomaci su „radili“ od samog pogleda na tradicionalna jela koja su bila uredno složena na štandovima domaćica iz Crnića, Stamnice, Krepoljina, Trnjana… Bilo je tu i domaće rakije, meda i propolisa, prirodnih voćnih sokova, zatim nezaobilazne domaće radinosti…

Na obali jezera pecaroši su strpljivo čekali svoj ulov, a devojke vršile poslednje pripreme pred izlazak na binu gde se odlučivalo o etno lepotici ovogodišnjeg Stiškog posela.

Manifestaciju je otvorio predsednik opštine Malo Crniće dr Esidol Perić, a prisustvovali su i načelnik Braničevskog okruga Goran S. Petrović, predsednik opštine Golubac Zoran Pajkić, predsednici skupština opština Žabari i Petrovac na Mlavi, kao i predstavnici opštine Veliko Gradište.

Direktor Turističke organizacije Malo Crniće Goran Stokić istakao je da je Stiško poselo osmišljeno tako da svaka aktivnost na manifestaciji predstavlja jednu turističku granu.

-Sva ponuda predstavlja seoski turizam koji je budućnost Braničevskog okruga, a posebno opštine Malo Crniće koja je ruralna. Takođe, time što smo upisali malo Crniće na turističu kartu Srbije, uvek postoji mogućnost da u Crniće dođu i potencijalni investitori. Svaki nastup je koristan. Turistički dragulji ovog kraja su manastir Zaova, Zaovačka šuma, manastir Bradača, kao i dva jezera, jedno u Zaovi, a drugo u Smoljincu, na kome ćemo takođe raditi u narednom periodu, istakao je Stokić.

I ove godine kulturno-umetnički program je bio izuzetno bogat, pa su tako, sem društava iz malocrnićke opštine, na bini zaigrali i članovi KUD-a „Vojislav Ilić Mlađi“ iz Oreovice i kulturno-umetničkih društava Žabari, Laznica i Krnjevo.

Ove godine Poselo je imalo i novinu, u sklopu kulturno-umetničkog programa prikazana je i etno modna revija.

Posetioci Stiškog posela proveli su divan dan u Zaovačkoj šumi: pecali su, uživali u hrani, igri i muzici. Naredne godine očekuje ih sve to ponovo, po tradiciji krajem avgusta.

 


0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *