Одржано је 7. Стишко посело

[su_youtube url=”http://youtu.be/-y4tSAov8EI” width=”380″ height=”260″ responsive=”no”]

[su_youtube url=”http://youtu.be/9iJa_qbZ_u4″ width=”380″ height=”260″ responsive=”no”]

У наставку фотографије са манифестације

Узвор “Реч народа”,  (исправљени нетачни подаци)

У туристичком комплексу „Заова“, у суботу је одржан седми по реду Етно фестивал хране и фолклора „Стишко посело“, манифестација која на специфичан начин представља туристичке потенцијале Стига, Млаве и Хомоља. Окупивши више од хиљаду учесника и посетилаца у Заовачкој шуми, надомак истоименог језера, манастира и ловачког дома, ова  манифестација је наново подсетила на све стишке лепоте, знаменитости и драгоцености културног наслеђа. Фестивал је организовала Туристичка организација општине Мало Црниће, а одржан је под покровитељством општине Мало Црниће, уз помоћ и подршку бројних спонзора.

Етно фестивал је отворила директорка Туристичке организације Јасна Јовић, нагласивши да се оваквим манифестацијама чува и негује дух и традиција српског села.

Стишко посело је једно велико дружење руководства општине, сарадника Туристичке организације, бројних такмичара у кувању рибље чорбе и гулаша, пецароша, удружења жена која су посебно вична у спремању традиционалних јела и посетилаца. Из године у годину манифестација постаје све масовнија и то нам је подстрек и потврда да треба да негујемо овакве смотре. Уколико са „Посела“ понесете лепе утиске, сматраћемо да смо испунили свој циљ, рекла је Јовићева.

Председница СО Мало Црниће Горанка Стевић истиче да се овим фестивалом представљају сви рурални потенцијали овог краја, производи, традиција, обичаји и култура и овакве смотре треба неговати.

-Ове године имамо изненађујуће велики број учесника и такмичара у кувању рибље чорбе и гулаша, чланице удружења жена су заблистале својим умећем и рукотворинама, тако да је оцењивачка комисија имала изузетно тежак задатак да прогласи најуспешније. Такође, за све посетиоце „Стишког посела“ Туристичка организација је обезбедила бесплатну дегустацију гулаша, казала је Горанка Стевић.

Ватрице су гореле на све стране, примамљиви мириси из котлића се мешали са звуцима хармонике и других инструмената, уз чије су се звуке на бини смењивали фолклорна друштва из Црљенца, Великог Села, Топонице, Баваништа, Малог Лаола, Дубља, Мелнице, а наступила је и вокална солисткиња Галина Перић. Двадесетак екипа младих риболоваца, стрпљењем и вештином, борило се за што већи улов и бољи пласман у тросатном такмичењу на обали језера. По завршетку такмичењадодељене су награде најуспешнијима. У категорији петлића победио је Милош Марјановић, друго место припало је Немањи Марковићу, а треће Николи Николићу. Код кадеткиња најуспешнија је била Катарина Перић, а следе Невена Стојићевић и Александра Радовановић. У категорији кадета прво место освојио је Никола Милосављевић, друго Кристијан Стојимировић, а треће Ђуро Љубомировић.  Код омладинаца    најбољи улов остварио је Дарко Миловановић, а следе Марко Миловановић и Александар Алексић.

Рибља чорба и гулаш кувани су у осамдесетак котлића.

По боји и садржини различити, по укусу савршени. Жири се знојио од недоумице коме да додели награду. Ипак, после краћег већања одлучено је да је најбољу чорбу приправила Винка Аврамовић, друга награда припала је Сладини Цветковић, док је треће место освојио Драган Трујановић. Награду за најбољи ловачки гулаш освојио је Велибор Марковић из Петке. Друга награда припала је Горану Јовановићу из Петке, а трећа Жељку Стојићевићу из Црљенца.

Награда за најлепши штанд припала је Удружењу жена „Стамничанке“ из Стамнице, за најбољи производ домаћинства Удружењу жена „Гергине“ из Кобиља, за оргинално старо јело Удружењу жена „Златне руке“ из Кладурова. Најбоље слатко јело справилаје група Петровац на Млави, док су најбоље слано јело припремиле чланице Удружења жена „Сестра Јелица“ из Црљенца.

Круна програма на летњој позорници био је избор лепотице „Стишког посела“. Међу 14 кандидаткиња, пут до победничког трона и ласкаве титуле лепотице „Посела” изборила је Јелена Миладиновић из Куле, прва пратиља је Тијана Радосављевић из Топонице, а друга пратиља Анђела Грујић из Дубља.