NOVE MERE ZA PODSTICAJ POLJOPRIVREDE

Reč Naroda 8.3.2011.

Opštinu Malo Crniće po treći put, prošlog petka posetili su državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede dr Milan Petrović i šef kabineta ministra poljoprivrede David Radaković i tom prilikom poljoprivrednim proizvođačima prezentovali najnovije mere i uredbe Ministarstva poljoprivrede i načine za dobijanje sredstava.

U odnosu na prethodne godine, kada su uredbe u pitanju, nema tako velikih promena, ali ima izmena u kvalitativnosti tih uredbi i iznosu i mehanizmu dobijanja sredstava. Opština Malo Crniće nalazi se na listi nerazvijenih opština i, samim tim, ima neke lakše mehanizme za dolaženje do subvencija.

„I ove godine dobijaćete 14.000 dinara po hektaru, s tim što kod marginalnih opština do pet hektara ne podleže penzionom osiguranju, a kada su stočarske uredbe u pitanju uložili smo veći napor da podignemo iznos sredstava po umatičenoj kravi, a išli smo i na to da subvencije u marginalnim opštinama mogu dobiti i oni koji u štali imaju 3 – 100 krava, a za one koji su razvijeni taj prag iznosi 4 – 100 krava. Kao i prošle godine po umatičenoj kravi dobijaćete 25.000 dinara, po prvotelki 25.000 dinara i 40% povraćaja sredstava za kupljeno osnovno stado. To znači da ako junica košta 1.000 eura, od Ministarstva poljoprivrede dobijate nazad 400 evra i to zaista nije loše. Takođe, podsticaj je nešto podignut i za ovce, koze i krmače i iznosi 4.000 dinara, za nove rojeve pčela biće izdvojeno 4.000 dinara i 750 dinara za maticu. I ove godine idemo sa onim uredbama koje se odnose na voćarsku proizvodnju, zasnivanje novih zasada voćnjaka i vinograda i osim što će biti plaćena svaka zasađena sertifikovana sadnica, biće dodeljen i bonus po hektaru za marginalna područja i malo lošije terene od 50.000 dinara“, ističe dr Milan Petrović.

Naravno i u 2011. godini biće investicionih uredbi koje se odnose na izgradnju, rekonstrukciju i adaptaciju štala, kupovinu opreme i mehanizacije i tu podsticaji mogu ići i do 50% od urađenog posla. Sredstvima Agrarnog budžeta podstiče se razvoj poljoprivredne proizvodnje, podstiče se konkurentnost farmera, postiže se jačanje ljudi koji zaista hoće da se bave poljoprivredom i ozbiljno da žive od toga.

„Što se tiče Fonda za razvoj poljoprivrede, mi smo tu da našim poljoprivrednicima pomognemo u tumačenju tih uredbi, pomoći ćemo im u apliciranju za sredstva kod Ministarstva poljoprivrede i nadamo se da ćemo ove godine uspeti da plasiramo i kredite preko Fonda uz pomoć resornog ministarstva. Prošle godine je potpisan protokol o zajedničkom ulaganju sredstava po kome će po milion dinara da ulože opština Malo Crniće i Ministarstvo poljoprivrede i dva miliona dinara neka poslovna banka. Pošto na našem području postoje dva pčelarska udruženja koja poseduju 800 košnica planiramo da im pomognemo u nabavci preparata „Apiguard“ koji se koristi protiv varole“, rekao je Boris Pavlović, direktor Fonda za razvoj poljoprivrede opštine Malo Crniće.

Skupu su pored poljoprivrednih proizvođača prisustvovali predsednik opštine Malo Crniće dr Esidol Perić, predsednik Skupštine opštine Bojan Urošević, sa saradnicima i Jovan Grozdić, direktor Poljoprivredne stručne i savetodavne službe „Požarevac“.

D.Dinić

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *