Национална недеља промоције дојења

У петак, 2. октобра, у Дому здравља Мало Црниће одржана је акција у оквиру Националне недеље промоције дојења. Овом приликом акценат је стављен на здравствено-васпитни рад са породиљама које доје своје бебе и трудницама са територије општине Мало Црниће.

Акција је одржана у просторијама службе за здравствену заштиту деце, а позиву се одазвао велики број мајки и трудница.

Присутнима су се најпре обратили председник општине Мало Црниће, Драган Митић и председница Скупштине општине, Горанка Стевић. Обоје су изразили задовољство организацијом ове акције и пружили подршку у име локалне самоуправе, истакавши да су деца будућност ове општине.

Потом је реч преузео директор Дома здравља Мало Црниће, др Емад Еслеем, који је најпре поздравио све присутне уз речи: „Данас по први пут обележавамо Националну недељу промоције дојења, а надам се да ће нам то постати традиција. Алармантан је податак УНИЦЕФ-а да је у Србији свега 13% искључиво дојене деце до 6 месеци, иако су добробити мајчиног млека бројне и научно доказане. Разлози за то могу бити медицински, али је најчешће проблем недовољна информисаност и недовољна подршка младим мајкама. Наш циљ је да пружимо и информације и подршку, кроз заједнички рад Службе за здравствену заштиту жена, Службе за здравствену заштиту деце и Поливалентне патронажне службе, а све зарад очувања здравља и будућности наше деце.“

Двоје лекара ове установе, који се тренутно налазе на специјализацији, одржали су кратка едукативна предавања на тему дојења. Др Татјана Радојковић,               специјализант

гинекологије, говорила је о предности и значају дојења на женски организам, док је др Бојан Илић, специјализант педијатрије истакао значај исхране мајчиним млеком за бебу. Након тога, они су одговарали на питања заинтересованих родитеља.

Након тога, подељена су признања мајкама које активно доје бебе дуже од 6 месеци, а, такође, подељени су симболични поклони – штампане мајце и торбе бебама и трудницама. У име присутних мајки обратила се Драгана Костић, захваљујући на указаној пажњи.

Акцију су својим рецитацијама обогатили предшколци.

recnaroda