Malo Crniće – neodoljivo za turiste

Izvor “REČ NARODA”

Manastiri Zaova i Bradača i slavna legenda o sestri Jelici, potom, stari Mlin „Mlava”, jezero Zmajevac, ambijent netaknute prirode,.

Drugog dana Sajma, u zvaničnoj prezentaciji, na zajedničkom štandu opština Braničevskog okruga, brojne posetioce dočekali su predsednik opštine Malo Crniće, Dragan Mitić, predsednica Skupštine Goranka Stević, odbornik Mališa Antonijević, sa saradnicima i v.d. direktora Turističke organizacije Malo Crniće, Jasna Jović. Ona je tom prilikom istakla da su inovativnost,  saradnja  i  brzo prilagođavanje trendovima,  seoska idila, opuštanje u lovu i ribolovu.., turističko su bogatstvo Malog Crnića, čiju je autentičnost na 35. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu, od 21. do 24. februara, predstavila Turistička organizacija Malo Crniće temelji na kojima ova Turistička organizacija gradi svoj uspeh. Među njenim zadacima su očuvanje, unapređenje i razvoj kulturno¬istorijskih vrednosti, kao i organizacija manifestacija, a velikih planova koju su pred ovom malom opštinom ne manjka:

Razvoj brojnih selektivnih oblika turizma, namenjenih izletnicima i vikendašima, pokreće inicijativu. o razvoju privatnog smeštaja u seoskim domaćinstvima, a samim tim i informisanje i obuku stanovništva o budućoj saradnji i pružanju usluga klijentima. Nastavljamo sa promocijom lovnog i ribolovnog turizma, u saradnji sa lovačkim društvima. Potom, Zaova je veoma popularno izletište, gde ćemo raditi na sređivanju kompleksa u turističke svrhe. Stupili smo u kontakt sa preduzećima koja su u mogunosti da izvrše izmuljavanje jezera, a planirano je i nasipanje šljunkom i pravljenje plaže u Zaovi. (smatramo i da mnogi prolaznici na putu ka Petrovcu na Mlavi nisu ni svesni da se na samo nekoliko kilometara od njih nalazi manastir iz 14. veka, koji je poznat po čuvenoj legendi o sestri Jelici, pa IICMO se potruditi da naprapimo oznake na tom regionalnom oputu.

Značajan  privredni objekat, Mlin “Mlava”, po okončanju sudskog procesa, predat je Opštini i namera je osnosobiti ga za turističke svrhe.  Kako je budžet Turističke organizacije za takve potrebe mali, ostaje nam da konkurišemo kod ministarstva. Na isti način planiramo i uređenje obale jezera Zmajevac u Smoljincu. Iskustvo nam govori da nas čekaju brojne nepredviđene okolnosti u  nastojanjima  da  realizujemo ciljeve, ali od velikog je značaja izuzetno dobra saradnja koju imamo sa opštinskim rukovodstvom, što pam uliva samopouzdanje, hrabrost i podstrek za velike planove, dodala je v.d. direktora i istakla:

Koordinacija ponude i potražnje, kao i koordinacija  u učesnicima u stvaranju novog turističkog proizvoda, imperativ su za usnešno poslovanje. Vrhunskom uslugom, gostoljubivošću i razumevanjem potreba gostiju, Turistička organizacija kontinuirano povećava stepen zadovoljstva boravkom i aktivno podstiče ponovni dolazak turista.