Kрени коло да кренемо

Божевац, село у малоцрнићкој општини, по шести пут заредом, у недељу 1. маја, било је домаћин учесницима Међуокружног фестивала дечијег изворног стваралаштва за Браничевски и Подунавски округ, под називом „Крени коло да кренемо“. Организатори Смотре били су Центар за културу општине Мало Црниће и КУД „Бранко Радичевић“ из Божевца, а главни покровитељ општина Мало Црниће. Фестивал третира неговање изворних игара, песама и свирке код деце основно – школског узраста и у такмичењу је учествовало близу 300 такмичара, чланова фолклорних ансамбала из општина Мало Црниће, Велико Градиште, Велика Плана, Жабари, Кучево, Петровац и Голубац.

 

“Манифестација „Крени коло да кренемо“ почела је да се одржава у Божевцу 2006. године и ми као организатори трудимо се сваке године да све боље и успешније организујемо ову смотру. Међутим, као директор Фестивала примећујем да је из године у годину све мањи број учесника и ове године изостало је учешће ансамбала из Смедерева, Пожаревца, Смедеревске Паланке и Жагубице, а то чини половину становништва наша два округа. Циљ Фестивала није само преношење са колена на колено изворне игре, песме и музике, већ да све приметније девијације код младог нарашатаја спречимо, усмеравајући их да енергију троше на прави начин“, нагласио је Горан Дачић, директор Фестивала.

Отварајући Фестивал др Есидол Перић, председник општине Мало Црниће истакао је да локална самоуправа радо подржава манифестације чије је циљ неговање народних игара и песама, а са посебним задовољством то чини када је у питању дечије изворно стваралаштво. „Настојимо да сваке године унапређујемо ову смотру и трудићемо се да у наредним годинама организација буде још квалитетнија и масовније учешће ансамбала. Општина Мало Црниће и мештани Божевца су традиционално добри домаћини, што доказују и ове године. Свим учесницима вечерашњег такмичења желим пуно среће и проглашавам Фестивал отвореним“, рекао је Перић.

У такмичарском делу програма наступило је седам културно – уметничких друштава и то: АНИП „Властимир Павловић – Царевац“ из Великог Градишта, КУД „Жика Поповић“ из Рановца, КУД „Браничево“ из Браничева, КУД „Влада Марјановић“ из Старог Села (општина Велика Плана), Фолклорни ансамбл Центра за културу Кучево, КУД „Кобиље“ из Кобиља и КУД „Дукат“ из Симићева. Ревијално наступили су КУД „Бранко Радичевић“ из Божевца и КУД „Градимир“ из Београда, који 13. маја прославља свој 65 рођендан. Иначе, овај ансамбл окупља око 500 младих који негују традицију Србије и Балкана, а својом посвећеношћу, игром и песмом где год да се појаве убирају награде као чланови извођачког ансамбла народних игара и песама, дечијег ансамбла, народног оркестра, групе певача и ансамбла народног плеса. Витрине КУД-а „Градимир“ красе признања са многобројних националних и међународних фестивала у Москви, Паризу, Берлину, Риму, Мадриду, Дижону, Теби, Патри, Атини… За трајни допринос култури Београда добили су престижну награду „Златни беочуг“.

Селектор овогодишње Смотре, испред Савеза аматера Србије био је професор Бора Талевски, кореограф из Београда. За најбољу играчицу проглашена је Марија Ранковић из Симићева, најбољи играч је Вељко Влајковић из Симићева, док је најбољи коловођа Фестивала Милан Гајић. Најуспешнији инструменталиста је Златан Миловановић из Симићева (соло фрула), а најбољи соло певачи Драгана Митровић из Кучева и Марија Стојановић из Великог Градишта. На крају, одлучено је да титулу најбољег понесе КУД „Дукат“ из Симићева, који је тако стекао право учешћа на Републичкој смотри у Ратини код Краљева, друго место освојио је КУД „Браничево“ из Браничева, а треће КУД „Кобиље“ из Кобиља.

 

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *