Државно првенство у параглајдингу

paraglajding takimičenje

Извор “Реч Народа” 2.6.2015.

Протеклог викенда, у селу Аљудово у општини Мало Црниће, одржано је 15. Државно првенство Србије у прецизном слетању параглајдером, у организацији Параглајдинг клуба „Бели орлови“ из Пожаревца. Уз велику подршку Туристичке организације општине Мало Црниће и донатора пожаревачког Клуба, одржано је за сада најмасовније такмичење у земљи у овој дисциплини „Куп орлова 2015“ На такмичењу је учествовало око 40 пилота из свих крајева Србије. Сви чланови Српске репрезентације дошли су да опробају своје снаге у конкуренцији домаћих пилота.

Успешно је реализовано максималних 6 такмичарских серија, и 5 најбољих је бодовано за ранг листу. Победу у појединачној конкуренцији је однео Дејан Валек, један од чланова репрезентације, а екипно прво место тим „Беркут“ из Вршца. Према речима Ивана Николића, директора такмичења, све је протекло у најбољем реду. Сви пилоти су били задовољни организацијом и суђењем, и није поднета ниједна жалба на ток такмичења. Организатор је у суботу, у вечерњим часовима, после успешно завршеног такмичарског дана, приредио пилотима и пријатељима клуба рок концерт групе „Loaded guns“

До касних вечерњих сати добро расположење је држало на окупу такмичаре и пријатеље Клуба. Такмичење је успешно завршено у недељу, са свечаном доделом пехара и медаља. Награде је поделио председник Ваздухопловног савеза Србије Лабуд Булатовић, који се захвалио организатору на још једном успешно реализованом такмичењу. Након тога, организатор је поздравио све такмичаре и пријатеље Клуба, захвалио се свима који су дошли и позвао да се следеће године окупе у још већем броју, и допринесу популаризацији овог веома атрактивног и интересантног спорта.
Директор ТООМЦ Јасна Јовић истакла је да се од недавно, када је регистрована параглајдинг стаза, пружа прилика становништву да се ближе упозна са параглајдингом, јединственим ваздухопловним екстремним спортом. Нисмо ни слутили да ће се 2014. године одржати друго коло лиге Србије, а још већа част нам је да се на данашњи дан одржава и Државно првенство у дисциплини прецизно слетање управо у општини Мало Црниће. Туристичка организација општине Мало Црниће подржава све занимљиве садржаје, а посебно задовољство им је је да буду део спортске манифестације која ће угостити оволики број спортиста здравог схватања живота и ведрог духа. Надају се да ће у наредном периоду овај спорт још више заживети код нас те да ће велики број становника остварити и свој сан о летењу у општини Мало Црниће.