Dani polja u Kuli

Izvor … Reč Naroda 25.6.2013

Stručna i edukativna manifestacija „Dan polja strnih žita” u Kuli, četrnaestu godinu za redom, održana je proteklog petka, u organizaciji Zemljoradničke zadruge „Vitovnica” iz Kule i Instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada.
Okupljanje je podržala i lokalna samouprava, čije je celokupno rukovodstvo, predvođeno predsednikom opštine Malo Crniće, Draganom Mitićem, i predsednicom Skupštine opštine, Gorankom Stević, visoko ocenilo značaj ove manifestacije, njenu vrednu tradiciju i dalekosežne efekte u domenu poljoprivrede.
Na poljima na putnom pravcu Kula Batuša, poljoprivrednici iz opštine Malo Crniće bili su prilici da se upoznaju sa novim ozimim sortama pšenice, ječma i tritikalea, a sve u cilju lakšeg izbora sorti za narednu setvu. U ogledu su zastupljene sorte pšenice: „Zvezdana”, „Simonida”, „Rapsodija” i „NS 40S”, sorta tritikalea „Odisej” i sorta ječma „NS 565″.
Manifestaciju je otvorio direktor Zemljoradničke zadruge „Vitovnica”, Bogoljub Jevtić, istakavši da već četrnaest godina Zadruga uspešno sarađuje sa novosadskim
Institutom, kada su u pitanju pšenica, kukuruz, suncokret:
Cilj ove manifestacije je da poljoprivredni proizvođači na jednom mestu mogu da pogledaju nove sorte strnih žita i one koje se pokažu kao najbolje, zaseju naredne godine. Inače, Zadruga ima više od 300 kooperanata, sa kojima uspešno sarađuje, rekao je Jevtić.
Detaljnije o sortama strnih žita novosadskog Instituta, koje su zastupljene u ogledu i tehnologiji gajenja, govorila je predstavnica ove renomirane selekcione kuće, dr Zorica Jestrović:
Danas se nalazimo kod naših prijatelja iz Zemljoradničke zadruge „Vitovnica”, sa kojima godinama uspešno sarađujemo, kako bismo predstavili novine iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad, kada su u pitanju strna žita, kao i da potvrdimo kvalitet onih sorti koje se već par godina gaje na ovim terenima. Svrha ovakvih demo ogleda jeste konkretna, praktična manifestacija postojećih sorti i diferenciranja onih koje daju najviše prinose na ovom području. Posejano je sedam sorti ozime pšenice i po jedna sorta ječma i tritikalea. U pitanju su one sorte za koje smatramo da su najbolje i, otu¬da, najčešće ih preporučujemo za gajenje na ovom terenu. Od tritikalea u ogledu se nalazi sorta „Odisej”, koja je već godinama lider u ovom delu Srbije, zatim, sledi sorta više rednog ječma „NS 565″, četiri sorte pšenice, a okupljanje u Danu polja strnih žita, odlična je prilika da se vidi koja će sorta pokazati najbolje rezultate na ovom području. Mi preporučujemo da se kompletna agrotehnika ispoštuje, pre svega, norma setve, količina i vreme primene đubriva i zaštita. Strna žita imaju dovoljno razvijen klas i dovoljan broj zrna. Godina je idealna za pojavu patogena, tako da ćemo videti koja je sorta pokazala najbolje rezultate, koja je najtolerantnija na stresne uslove, a, pre svega, na veliku količinu padavina, istakla je Jestrović.
Poljoprivrednici su iskoristili priliku da vide kako se sorte pšenice ponašaju u ovako ekstremnim vremenskim uslovima, kao i da razmene iskustva. Kao i do sada, povodom Dana strnih žita, i ove je godine učestvovala kompanija „Agrounik” iz Šimanovaca postavljanjem ogleda na pšenici, sa svojim dobro poznatim proizvodom mikrobiološkim đubrivom “Slavol”.

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *