Дан сећања на генерла Величковића

Извор “Реч народа”

Поводом петнаест година од погибије бившег команданта Ратног ваздухопловства и противваздушне одбране генерал пуковника Љубише Величковића, на његов гроб, у родном селу Црљенац, прошле недеље положени су венци. То су, испред делегације Ваздухопловства и противваздушне одбране Војске Србије, учинили бригадни генерал Дејан Јоксимовић са сарадницима, делегација општи.не Мало Црниће, коју су чинили: председник општине Драган Митић, председница СО Горанка Стевић, заменик председника општине Гор>ан Дачић, представници МЗ Црљенац, председник општине Жабари Миодраг Филиповић, представници Аеро-клуба који носи његово име, чланови породице, фудбалске и ловачке организације, као и многобројни пријатељи и мештани његовог родног Црљенца, који је неизмерно волео и коме се увек враћао.

Дана 1. јуна 1999. године, за време обиласка положаја ракетних батерија ПВО у селу Омољица код Панчева, након дејства НАТО авијације на овај град и положаје РВ и ПВО, једним од пројектила смртно је погођен генерал Љубиша Величковић. Тако је живот изгубио један од најшколованијих официра тадашње Војске Југославије, али успомене и сећања заувек ће чувати Љубишу Величковића од заборава.

На то је подсетио председник општине Мало Црниће Драган Митић.

–   Окупили смо се данас да евоцирамо успомене на једног генерала српске војске који је свој живот положио на бранику отаџбине. Сваког 1. јуна са поносом се сећамо нашег генерала Величковића, човека који је у себи имао оно што многи други немају. Волео је своју породицу, пријатеље, уважавао сараднике. Поносни на вас, подсећамо младе генерације на све оно што сте учинили. Нека Вам је вечна слава, а ми обећавамо да ћемо Вас се увек сећати и првог јуна обилазити Ваш гроб, истакао је Митић.

Његове речи је потврдила и председница Скупштине општине Горанка Стевић.

–   Дан када је путањом вечности отишао чувар небеског плаветнила наш Црљенчанин генерал Величковић, његово дело, храброст, пожртвованост и одлучност, жеља да брани свој народ од НАТО агресора не могу и не смеју никада да се забораве. Тако је било 1999. године, а и ове године када је Србија преживела елементарне непогоде, катастрофалних размера, где смо изгубили људске животе и где нас све подсећа на 1999. годину, истакла је Стевић.

Меморијални турнир “Љубиша Величковић”

Након полагања венаца, традиционално, у организацији општине Мало Црниће, Месне заједнице Црљенац, Општинског фудбалског савеза Мало Црниће и Фудбалског клуба “Стиг” Црљенац, одржан је Меморијални турнир “Генерал Љубиша Величковић”. На турниру су учествовале екипе: “Ваздухопловна бригада” из Батајнице, Центар за обуку копнене војске Пожаревац, Ветерани Црљенца и репрезентација ОФС Мало Црниће. Победнички пехар је припао Центру за обуку копнене војске Пожаревац. Друго место припало је репрезентацији ОФС Мало Црниће. Пехаре су уручили председник општине Драган Митић, председница Скупштине општине Горанка Стевић и заменик председника општине Горан Дачић.

Д.Н.