Дан општине

recnaroda

Свечана седница Скупштине поводом 14. октобра Дана општине Мало Црниће, отпочела је химном „Боже правде“, у извођењу хора Музичке школе „Стеван Мокрањац“ из Пожаревца. Председница Скупштине општине Горанка Стевић је пожелела добродошлицу гостима, истакавши да се ове године по 60-и пут слави Дан општине и обележава 71 година од ослобођења општине у Другом светском рату.

DSC_0167
Фото. Мирослав Животић

По традицији, обележавање Дана ослобођења била је прилика да се грађани малоцрнићке општине присете славних предака који су дали своје животе у вишегодишњим ратним збивањима на овим просторима и доказали неизмерну храброст и пожртвовање.

Октобарски дани су светли дани наше историје, које и ми у општини Мало Црниће са поносом прослављамо. У овом месецу обележавамо датуме који су везани за јубилеје наше општине, органа и установа чији је оснивач локална самоуправа. Другог септембра навршило се 60 година од оснивања општине Мало Црниће, која је на овај дан установљена у овом административно територијалном облику. Јубилеј, 30 година од оснивања слави Општинско аматерско позориште, а у области културе обележавамо 45 година од изласка првог броја Часописа за културу и књижевност „Стиг“. ФЕДРАС је понос и обележје наше општине, па и ове године, након завршетка свечане седнице, биће отворен 44. по реду Фестивал, на радост многобројних посленика културе. у октобру месецу обележавамо још један важан догађај за Браничевски округ и општину Мало Црниће стогодишњицу битке на Врањевцу. Свечаном отварању

Спомен обележја страдалим ратницима и цивилима Браничевског округа у ослободилачким ратовима 1912 1918. године, 18. октобра, присуствоваће председник Републике Србије Томислав Николић. На овај начин данашње генерације исказаће своју захвалност славним прецима. Овог свечаног дана одали смо почаст и палим борцима у Другом светском рату и у присуству војске и других званичника положили венце на споменик жртвама овог рата, казао је председник општине Мало Црниће Драган Митић, потом указавши на постигнуте резултате између два октобра и на планове за наредни период.

Инвестиције се изводе у области водоснабдевања, ревитализације и уређења атарских путева, улица у насељима, на домовима културе и објектима месних заједница, школама, амбулантама, на уређењу центара насеља, стадиона малих спортова, побољшању стамбених услова за избегла и прогнана лица… Потписан је

Фото. Мирослав Животић
Фото. Мирослав Животић

уговор о гасификацији општине и уговор о закупу објеката млина и силоса у Малом Црнићу са предузећем за послове складиштења житарица из Зрењанина. Овај уговор ће обезбедити боље услове смештаји продаје житарица пољопривредних произвођача са територије општине Мало Црниће и ближег окружења. У области пољопривреде опредељена су средства за побољшање расног састава грла кроз реализацију програма унапређења и развоја пољопривреде. Донета су и одређена планска и стратешка документа као што су Стратегија одрживог развоја за период од 2015-2020. Године и Акциони план за реализацију Стратегије. Унапређени су услови рада у свим установама чији је оснивач општина, а исти субјекти су остварили запажене резултате између два октобра.

Плакете за допринос развоју

DSC_0335За изузетне резултате постигнуте у развоју и унапређењу општине Мало Црниће, плакете за 2015. годину додељене су: председнику Републике Србије Томиславу Николићу, у знак захвалности за подршку и обележавање стогодишњице битке и откривање Споменика страдалим ратницима и цивилима у ослободилачким ратовима 1912 1918. године на Врањевцу; Библиотеци „Србољуб Митић“, за постигнуте изузетне резултате на унапређењу библиотечко информационе и културне делатности, као и за остварене резултате на републичком нивоу у презентовању локалне заједнице;  Дому здравља Мало Црниће, за унапређење услуга примарне здравствене заштите и постигнуте резултате у акредитацији установе; Центру за културу, за 30 година успешног рада ОАП „Бранислав Нушић“ и остварене изванредне резултате на републичким фестивалима дечије сцене; Школи за основно и средње музичко образовање „Стеван Мокрањац“ одељењу у Малом Црнићу, за остварене изузетне и трајне резултате на смотрама музичких талената, републичким и интернационалним фестивалима; Ловачком удружењу „Млава“ Мало Црниће, за развој ловства и 60 година постојања и рада; Привредном друштву „Неимар пут“ Салаковац, за 15 година постојања и успешног рада у области изградње инфраструктурних објеката; Предрагу Дачи Мирковићу из Раброва, за изузетан допринос у прикупљању грађе о жртвама у Првом светском рату на територији Браничевског округа и општине Мало Црниће и за иницијативу и уложене напоре у изградњи Споменика на Врањевцу; Снежани Милошевић, за тридесетогодишњи рад на стручним и руководилачким пословима у органима општине и за несебично залагање и велики допринос у развоју општине Мало Црниће; Милисаву Миленковићу, драматургу и књижевнику, за изузетне заслуге и дугогодишњи рад у развоју позоришне уметности, књижевности и афирмацију културе општине Мало Црниће у Републици Србији.

Традиционална престижна награда за најбољу књигу поезија „Србољуб Митић“, по мишљењу стручног жирија за 2015. годину, припала је Властимиру Станисављевићу Шаркаменцу, за књигу духовне поезије „Бели анђео“. Добитнику је награду предао председник општине Драган Митић.

ФЕДРАС-парада културе и уметности

Фото. Мирослав Животић
Фото. Мирослав Животић

По одржаној свечаној седници, на платоу Спомен парка означен је почетак 44. Фестивала драмских аматера села Србије. И ове године ФЕДРАС је окупио бројне учеснике из Србије, а такође је био почашћен. присуством значајних гостију. Обраћајући се присутнима, председник општине Драган Митић, нагласио је да је ова манифестација настала са циљем да поспеши развој драмског аматеризма у селима Србије, али и сваког вида уметничког стваралаштва.

  • То је својеврстан начин супростављања духовном опустошењу села Србије. Током наредних осам дана угостићемо 10 представа у конкуренцији и видети друге посленике културе и чути како то ФЕДРАС зрачи културним просторима Србије и шта Фестивал значи аматерским позориштима широм Србије. И ове године жељно очекујемо позоришне трупе, госте, ликовне ствараоце, књижевнике и све посленике културе, који као птице слећу у стишку равницу са циљем да буду део ФЕДРАС-а То је парада културе и уметности на радост свих поклоника који у Мало Црниће долазе да виде и да чују шта је то ФЕДРАС ново изнедрио између два октобра. Нема сумње да је Фестивал постао бренд општине, али заслуге припадају свима који са ентузијазмом долазе на смотру аматерског позоришта и културног стваралаштва, заслуге припадају творцима Фестивала, али и онима који несебично уграђују део себе у Федрасовску будућност, рекао је Митић.

DSC_0047Овогодишњи Фестивал отворио је прослављени српски глумац, редитељ, продуцент и писац Лазар Ристовски, честитајући на упорности и истрајности да се очува бисер српске културе.

  • Ово можда није највећи фестивал на свету, али је сигурно најлепши фестивал. У сумрак овога дана почиње свитање 44.ФЕДРАС-а. То није мало, али ја вам желим још пуно свитања овог вашег фестивала. Давних година и ја сам био аматер, када сам као ђак Учитељске школе у Сомбору играо у првој представи у мом животу „Избирачица“ Косте Трифковића, казао је Ристовски.

 

Иначе, дешавања у оквиру 44.ФЕДРАС-а започела су изложбом слика Мирка Маринковића и промоцијом књиге „Једноставне приче” , аутора Лазара Ристовског. На позоришној сцени, малоцрнићки аматери извели су представу „Ревизорк, у режији Дејана Цицмиловића.