Борба против беле куге

[su_youtube url=”http://youtu.be/BvPwcq1TcFk” width=”380″ height=”260″ responsive=”no”]

 

„БОРБА СE НАСТАВЉА”

Извор “Реч Народа” 02.9.2014.
Borba protiv bele kuge Smoljinac 2014Под слоганом „Борба се наставља“ у порти смољиначке цркве Светих петозарних мученика, 31. августа, другу годину за редом одржана је манифестација „Дан борбе против беле куге“. Циљ манифестације је скретање пажње на решавање проблема „беле куге“ и његово јасно позиционирање међу државне приоритете. Спашавање села, вароши, стремљење ка томе да се спаси породица као институција, потекла је од аутора емисије „Задња кућа Србија“, Милана Поповића. Око 300.000 људи мање за деценију довољно је алармантан знак да држава мора да стане на пут изумирању нације. Један од циљева је и да се покаже колико се за 365 дана урадило на решавању овог проблема битног за опстанак земље. Помоћ мајкама и деци је ствар на којој држава не сме да штеди, поручили су организатори манифестације, Удружење грађана „УПП општине Мало Црниће“, којима је свесрдну подршку пружила Месна заједница Смољинац.
Специјални гости манифестације били су чланови породице Никитовић из Аранђеловца са осморо деце. Глава ове породице Витомир Никитовић недавно је основао удружење „Дете 4 +“ које окупља породице са великим бројем деце. Иначе, манифестација је имала и хуманитарни карактер, тако што су прикупљани добровољни прилози за Удружење за помоћ особама са Дауновим синдромом „Осми дан“ из Пожаревца, које је формирано са циљем да својим члановима старости од једне до 50 година који имају овај синдром обезбеди кутак за дружење, активности и лепше и веселије дане.
На почетку званичног дела програма, европски познат сопран, оперска дива из Пожаревца Габријела Убавић извела је химну „Боже правде”. О начинима ефикасне борбе за раст наталитета у Србији говорио је академик проф.
др Првослав Марковић. Он је указао на чињеницу да је у последњих тридесетак година 10.500 села у Србији изгубило и последњег становника, а 2.500 села има преостало нешто становника одмаклих година. Прошле године 64.000 становника је умрло више него што их је рођено.
-Свеколика бистрина са којом се рађамо, сазнања која стичемо и знања која смо усвојили, вредна су само онолико колико су уграђена у трајање и квалитет трајања. Треба трајати и то квалитетно, јер ако није квалитетно трајање онда је то таворење, казао је Марковић.
У наставку програма наступили су Анђелка Прпић и Милош Урошевић, водитељи популарне емисије телевизије Б 92 „Булевар у 5 до 5“, драмски уметник Лепомир Ивковић, дечији хор „Иван и његови клинци“ из Кучева, Марија Богдановић и Радан Вилотић, глумци сцене „Талија” из Пожаревца, мађионичар Сале Вегас, дечији фолклорни ансамбл из Михајловца, а присутне малишане књигама је даривала Библиотека „Србољуб Митић“.