O nama

Teritorija opštine Malo Crniće zauzima prostor od 271 km2. Centralni deo teritorije obuhvata plodna, široka dolina 

srednjeg i gornjeg toka reke Mlave, koja se lagano širi u Stišku ravnicu. Samo po obodima nalaze se pitoma brda, poslednji obronci Homoljskih planina. Karakteristike reljefa su 83-350m nadmorske visine.

Opština Malo Crniće ima 13.853 stanovnika (broj stalnog stanovništva) koji žive u 19 naselja. Broj stanovnika sa građanima koji su evidentirani kao povremeno odsutna lica je 18.610 stanovnika.

Sedište Opštine je u Malom Crniću, koje je u blizini susednih opština Požarevac, Petrovac na Mlavi, Kučevo, Veliko Gradište, Žabari.

Opština Malo Crniće je povezana magistralnim putem Požarevac- Majdanpek i regionalnim putevima Požarevac- Petrovac- Žagubica.

U odnosu na ostale opštine u Braničevskom okrugu možemo reći da je Opština Malo Crniće na prvom mestu kada je u pitanju procenat poljoprivrednog zemljišta u odnosu na ukupno zemljište i to 84,6%.    S toga je na području Opštine Malo Crniće osnovna grana privređivanja poljoprivreda koja ima izuzetne pogodnosti i ista se odvija na oko 23.000 hektara, od čega se najveći deo nalazi u posedu individualnih gazdinstava, ostala površina je državna, odnosno društvena svojina, koja se nalazi u posedu  sedam Zemljoradničkih zadruga i to: ZZ «Budućnost», Malo Crniće poseduje 318,41 hektara; PZ «Stig», Boževac 14,02hektara; ZZ «Vitovnica», Kula poseduje 0,33hektara, što ukupno iznosi 332,76 hektara. Ostale Zemljoradničke zadruge ne poseduju zemlju, već se bave organizovanom poljoprivrednom proizvodnjom.

Organizaciona shema
Organizaciona shema