Proslavu svoje krsne slave, dan velikomučenika Dimitrija odnosno Mitrovdan, radnici Op-štinske uprave Malog Crnića započeli su u hramu Svetog Ignjatija Bogonosca, svetom arhijerejskom liturgijom. Službu je u prisustvu rukovodstva opštine i brojnih građana, služio starešina crkve, jerej Slobodan Stanić, koji je obavio i rezanje slavskog kolača u prisustvu predsednika opštine dr Esidola Perića sa saradnicima: predsednikom

Skupštine opštine Bojanom Uroševićem i zamenikom predsednika opštine Draganom Mitićem. U goste za slavu Malocrnićanima su došli predsednik opštine Žabari Miodrag Filipović sa saradnicima i načelnik Gradske uprave Požarevca Goran Milenković. Slavskom ručku prisustvovali su i direktori opštinskih javnih preduzeća i ustanova kao i odbornici Skupštine opštine.

Praznik svetog velikomučenika Dimitrija, u narodu poznat kao Mitrovdan, uspomena je na smrt i stradanje velikog borca za hrišćanstvo. Srpska pravoslavna crkva ga obeležava kao zapovedni praznik i krsna je slava mnogih pravoslavnih vernika, preduzeća i opština. U narodu je Mitrovdan poznat i kao dan hajdučkog rastanka.

Izvor “Reč naroda”, foto Turistička organizacija

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *