Predstavnici lokalne samouprave

Pod pokroviteljstvom opštine Malo Crniće i u organizaciji Mesne zajednice Batuša, na Petrovdan, u prisustvu brojnih zvanica sedmi put zaredom održani su „Dani suncokreta” i proslavljena je slava sela. U Domu kulture sečenje slavskog kolača obavio je jerej Slobodan Stanić, a ko-lačar je bio Zlatan Gajić, predsednik Saveta mesne zajednice Batuša. Inače, suncokret je u atar ovog malog stiškog sela dospeo još početkom osamdesetih godina prošlog veka, ali su se površine pod ovom poljoprivrednom kulturom iz godine u godinu uvećavale, što je rezultiralo time da danas gotovo nema domaćinstva, koje na svojim njivama ne uzgaja barem dva do tri hektara suncokreta.

Prema rečima Zlatana Gajića, prva organizovana proizvodnja suncokreta u ata-ru sela Batuša je počela 1981. godine i od tada konstantno se povećavaju površine pod ovom uljanom kulturom i ona se danas uzgaja na više od trećine obradivih površina.

U poslednje vreme zalaganjem Mesne zajednice i otkupljivača suncokret je postao  vodeća  poljoprivredna kultura   u   našem   selu   i organizovanjem ove tradicio-nalne manifestacije mi pokušavamo da okupimo sve ljude koji nešto znače u svetu suncokreta

 

U Batuši se ugovara proizvodnja suncokreta   na   tri   otkupna mesta. Suncokret se trenutno na-lazi u fazi. cvetanja, za sada mu ova suša ne smeta mnogo i očekujemo solidan rod. Inače, Petrovdan je slava Mesne zajednice, režemo kolač po srpskim običajima i ujedno

Inače, Petrovdan je slava Mesne zajednice, režemo kolač po srpskim običajima i ujedno smo izabrali taj datum za „Dane suncokreta”, jer smo u tom i   periodu pre sedam godina pro-glašeni od strane Novosadskog instituta za selo suncokreta, istakao je Gajić.  Direktor Fonda za razvoj poljoprivrede  opštine Malo Crniće, Boris Pavlović     ističe   da   lokalna   samo     uprava i Agrarni fond svake   godine   podržavaju   ovu  manifestaciju,   kao   i   niz a   drugih, a sve u cilju da bi se a   pomoglo  poljoprivrednim  proizvođačima    da    ostvare što bolje prinose i veći profit.

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *