Na sveti dan – Vidovdan, u organizaciji Braničevsko – stiške književne zajednice i malocrnićke biblioteke „Srboljub Mitić“, održano je u večernjim satima Vidovdansko poselo –veče rodoljubive poezije.

U brojnoj publici našli su se pored ljubitelja pisane reči i čelni ljudi  lokalne samouprave, direktori i predstavnici biblioteka iz susednih opština i osnovnih škola. Pozdravljajući prisutne, predsednik Braničevsko-stiške književne zajednice Milisav MIlenković,  izrazio je zadovoljstvo zbog održavanja jedne ovakve manifestacije, koja je već prerasla u tradiciju.

-….Zaodvoljstvo  i čast mi je da Vas pozdravim i označim početak ove,  već tradicionalne manifestacije, koja za cilj ima očuvanje naše istorijske i kulturne  baštine ali i sećanje na 28. juni daleke 1389. godine, dan koji je veoma bitan za našu istorijsku prošlost. Sama činjenica da su prisutni pesnici iz svih opština Braničevskog okruga mnogo govori, više od reči, više od svakog stiha, a znamo da večno traje samo ono što je zapisano….“ istako je Milenković.

 Program je započet narodnom pesmom „Vidovdan u interpretaciji Slobodanke Milić i  pesmom „Srbija“ Oskara Daviča koju je govorio Dragiša Živadinović, a nastavljen Vidovdanskom besedom Jovana D. Petrovića:

„….Vidovdan je za Srbe poseban dan, datum mitskih razmera, sinonim za velika stradanja, ali i pobede i nacionalna nadahnuća. Od Kosovskog boja, preko Prvog svetskog rata, do danas, Vidovdan je ostao duboko usađen u svest srpskog naroda. Zato je svest srpskog naroda jedna bašta cvetna nepregledna.

Vidovdan, koji se praznuje po novom kalendaru 28. juna je u narodu poznat kao Dan svetlosti i za njega su vezane razne legende. Jedna od njih je da je ovaj praznik nastavak slavljenja slovenskog paganskog božanstva Svetovida, koji pripada kultu prirode, ali i rata. Vidovdan je, prema mišljenju naših istoriografa, važan datum u kolektivnoj svesti srpskog naroda i jedan od temelja kolektivnog identiteta….“ rekao je Jovan D. Petrović.

Pored pesnika Dragiše Živadinovića, , Zlatije Radovanović, Rade Pejić, Živojke Milić, Radeta M. Obradovića, Bobana Paunovića,  Vojkana Ivkovića ,  Zorana Stojićevića-Rikarda, Jovana D. Petrovića, Gorana Stevića, Dragana Žurževića, Dobroslava Tepavčevića, Milanke Golubović, Miroslava Milutinovića Dragana T. Jovića,  zapažen je nastup najmlađih  pesnika Anđele Stokić iz Crljenca i Marije Ivković, iz Smoljinca.

U programu je učestvovala i Dragana Kostić, glumica AP „Branislav Nušić“ iz Malog Crnića koja je govorila Stihove Ane Dudaš i Milisava Milenkovića, kao i Jovana Nikodijević koja se predstavila pesmom „Otadžbina“ Đure Jakšića.

U kulturno-umetničkom programu učestvovali su: Slobodanka Milić i  Nataša Pavlovski,(vokalni solisti),  Anastasija Vojinović (solo- flauta) i Mihailo Vojinović (solo-harmonika).

Svojim prelepim glasom ceo događaj oplemenio je pesnik, zdravičar i narodni pojac Milija Radovanović, pesmom „Lazare, care Lazare“.

Na kraju je direktorka biblioteke „Srboljub Mitić“, Zorka Stojanović,  uručila zahvalnice najmlađim učesnicima Vidovdanskog posela : Anđeli Stokić, Mariji Ivković, Nataši Pavlovskoj, Anici Nikodijević, Anastasiji i Mihailu Vojinoviću, kao i besedničaru posela Jovanu D. Petroviću.

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *