6. festival hrane i folklora Stiško poselo

Izvor rec naroda

Stisko poselo 20137. septembra 2013  u Zaovi je održano šesto „Stiško poselo”, etno festival hrane i folklora, manifestacija koja na specifičan način predstavlja turističke potencijale Stiga, Mlave i Homolja. Ove godine pokrovitelji smotre su opština Malo Crniće, ministarstvo finansija i privrede Republike Srbije, a organizator i suorganizator Turistička organizacija i Centar za kulturu opštine Malo Crniće.

 


Ovogodišnju manifestaciju otvorio je Dragan Mitić, predsednik opštine Malo Crniće a prisustvovali su predsednik Skupštine gra Požarevca Bane Spasović, zamenik predsednika Skupštine Milić Jovanović i predsednik opštine Žabari, Miodrag Filipović sa svojim saradnicima.
Turistička organizacija je uložila veliki trud kako bi pripremila ovu manifestaciju, koja je postala tradicionalna. O tome da li su i koliko zadovoljni ovogodišnjim festivalom govorila je predsednica Skupštine opštine Malo Crniće, Goranka Stević:
Sa ponosom mogu da istaknem da je ove godine Stiško poselo izuzetno organizovano i dobro posećeno od strane izlagača i gostiju. Imali smo takmičenja u pripremi najukusnije riblje čorbe i lovačkog gulaša, najboljeg domaćeg slanog i slatkog jela, birana je najlepgša devojka, nadmetali su se mali pecaroši u najvećem ulovu, priređena je izložba proizvoda seoskih domaćinstava med, rakija, vino, voćni sokovi, zimnica. Ovogodišnje .Stiško poselo” posetili su slikari Udruženja likovnih stvaralaca Milene Pavlović Barili, na čelu sa predsednikom Pavlom Miladinovićem koji su preneli na platna sve lepote Zaove, manastira, jezera i stoletne šume.

Uspešni takmičari na Stiškom poselu

Čitavog dana na bini Posela smenjivali su se folklorci kulturnoumetničkih društva iz Toponice , Kobilja, Kladurova, Stamnice, Ranovca, Oreovice, Krnjeva i mnogih drugih…Specijalni gost bilo je AKUD „Branko Krsmanović Krsmanac” iz Beograda.

Po završetku takmičarskih disciplina, dodeljene su nagrade najuspešnijima. U pecanju ribe na plovak učestvovalo je 29 takmičara od četiri i po do 17 godina starosti. U kategoriji takmičara do 10 godina (petlići) pobedio je Nemanja Marković, drugo mesto je pripalo Nikoli Nikoliću, a treće Marko Perić. Kod pionirki, od 10 do 14 godina, prvo mesto osvojila je Helena Nikolić, dok je druga bila Katarina Perić, a treća Nevena Stoićević. U kategoriji pionira (814 godina), najveći ulov imao je Nemanja Jeftić, drugo mesto osvojio je Marko Nikolić, a treće Nikola Milosavljević. Među pecarošima staro¬sti od 14 do 18 godina najteži ulov od 1870 grama izvadio je Darko Milovanović, drugo mesto pripalo je Aleksi Stoićeviću, a treće Nikoli Milanoviću.

Majstori za gulaš i čorbu

Najbolji kuvar ribnje čorbe po oceni Jadranka Janković.  Što se lovačkog gulaša tiče, najukusniji je skuvao Toni Aleksić, na drugom mestu je Goran Jovanović, a na trećem Dušan Ivković sa gulašem od 7 vrsta gljiva. Najbolje slano jelo sarma od bundeve spravilo je Udruženje žena Stamnica, dok su najbolje slatko jelo, kolač sa šljivama donele domaćice iz Udruženje žena Malog Crnića. Za najbolje staro jelo proglašen je svadbarski kupus sa mešanim mesom iz Žagubice, dok je nagrada za najbolji proizvod domaćinstva pripala bunaru sa drvenom ogradom iz Laćarka. Nagradu za najbolji štand dobilo je Udruženje žena iz Kobilja.

Oštra konkurencija za lepoticu stiškog posela

Kao i prethodnih pet, i ovo, šesto „Stiško poselo” završeno je proglašenjem najlepše devojke.
Konkurencija je bila veoma jaka, učestvovalo je 19 devojaka, a, nakon dužeg većanja, žiri je odlučio da titulu lepotice „Stiškog posela” ponese Milica Živanović iz Simićeva, prva pratilja bila je Nataša Bogdanović, a druga Viktorija Sretenović.

D.Naumović