Nova predstava za FEDRAS

U sali FEDRASa održana je premijera predstave “Urnebesna tragedija” Dušana Kovačevića u režiji Dragoslava Šilje Todorovića, amaterskog pozorišta Branislav Nušić iz Malog Crnića.

Izvor “Nova reč” april 2012

U prepunoj sali FEDRASa nedavno je održana premijera pozorišne predstave „Urnebesna tragedija” Dušana Kovačevića, u režiji Dragoslava Šilje Todorovića, i izvođenju Amaterskog pozorišta „Branislav Nušić” iz Malog Crnića.

To je predstava o dveju generacija, jednoj, koja je zaglavljena u prošlosti i drugoj  zanemarenoj, sluđenoj i bez identiteta. Priča je uzbudljiva i puna obrta, tragična po događajima koji se prepliću, a urnebesna po načinu na koji se to čini.

Potresna i bliska, postavlja mnoga duboka i lična pitanja. Od toga da li smo u stanju da se suočimo sa aktuelnim problemima i da li ih uopšte prepoznajemo, živimo li u prošlosti ili sadašnjosti, preko toga da li možemo da se pomirimo sa istinom i realnošću, sve do suštinskog pitanja  šta to ostavljamo potomcima u nasleđe?

„Ova predstava govori o raspadu porodice, o našem aktuelnom trenutku i svim tim negativnim događajima koji se dešavaju u porodici, a sve se to na kraju održava na mlade ljude, na decu.

Ono što sam ja doživela kao pouku predstave je da današnja situacija premnogo dobra deci”,  kaže Bebica Milovanović iz Centra za kulturu Malo Crniće.

Po ovacijama publike i zadovoljstvu organizatora, može se zaključiti da su glumci iz malocrnićkog Amaterskog pozorišta „Branislav Nušić” sjajno izneli predstavu.

„Predstava je zaista odlična, glumci probrani i provereni, ja sam gledao samo drugi čin, sticajem okolnosti, ali to što sam video mi se jako dopalo. Poučna je, i zaista drži pažnju gledaoca.

Glumci su se maksimalno trudili da odigraju svoje uloge i da verno prenesu ono što im je režiser zadao. Trebaće im malo vremena, još nekoliko odigranih uloga, da osete scenu i prostor, a onda će biti fenomenalna. Ali, definitivno vladaju scenom”,  rekao nam je Dušan Ivković, načelnik Opštinske uprave Malo Crniće, nakon odgledane predstave.

Izvođači „Urnebesne tragedije” nisu se zaustavili u Malom Crniću. U nedelju 22. aprila nastupili su u Bogatiću, i nakon toga nastavili turneju.

„Uglavnom uvek kažem da ja predstavu ne gledam, ja je igram. Ali po reakcijama publike i saradnika, zaključujem da je izvanredno odrađena i glumački vrhunski odigrana.

Planiramo da pozovemo komisiju
FEDRASa da pogledaju predstavu. Nadamo
se da đemo proći ovogodišnju selekciju i
da ćemo se ponovo videti na pozorišnim
daskama u oktobru”,  priča Miroslav
Mitrović, urnebesno  tragični Vasilije, a
inače direktor Centra za kulturu Malo
Crniće.

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *