5. Opštinska smotra folklornih ansambala

U Smoljincu, selu malocrnićke opštine, prošle subote održana je 5. Opštinska smotra folklornih ansambala, na kojoj je u takmičarskom delu nastupilo devet kulturno – umetničkih društava i ako se ovome doda i broj učesnika revijalnog dela programa, onda je ovogodišnja smotra okupila oko 250 folkloraca, instrumentalista i pevača. Takmičenju je prethodio defile učesnika, a smotru su otvorili najmlađi, polaznici vaspitne grupe „Zmaj“ iz Smoljinca, izvođenjem himne „Bože pravde“.

U konkurenciji dečijih ansambala nastupili su: KUD „Vlastimir Pavlović – Carevac“ iz Smoljinca sa koreografijom „Hajd povedi veselo“, KUD „Toponica“ iz Toponice spletom igara iz Srbije i KUD „Kobilje“ iz Kobilja, koji se predstavio
spletom novih vlaških igara. Kod odraslih takmičili su se: KUD „Branislav Nušić“ iz Kule sa koreografijom „Pomoravlje“, KUD „Toponica“ iz Toponice sa koreografijom „Hajd povedi veselo“, KUD „Živojin Stojićević – Crni“ iz Malog Crnića, koji se predstavio igrama iz Svrljiške kotline, KUD „Đura Jakšić“ iz Salakovca, koji je izveo igre iz okoline Boljevca, KUD „Vlastimir Živković“ iz Batuše i KUD „Mladost“ iz Kališta, igrama iz okoline Mačve i KUD „Vlastimir Pavlović – Carevac“ iz Smoljinca, igrama iz zapadne Srbije.

Selektor Smotre ispred Saveza amatera Srbije bio je Dejan Trifunović, koreograf iz Pančeva. Nakon odgledanih nastupa, odlučeno je da prvo mesto pripadne KUD-u „Živojin Stojićević – Crni“ iz Malog Crnića, drugo KUD-u „Branislav Nušić“ iz Kule i treće KUD-u „Đura Jakšić“ iz Salakovca. Prvoplasirani ansambl iz Malog Crnića predstavljaće opštinu na Smotri folklornih ansambala sela Srbije, koja će se održati 7. maja u Simićevu. Najuspešniji dečiji ansambl narodnih igara u koreografiji je KUD „Vlastimir Pavlović – Carevac“ iz Smoljinca, koji će opštinu predstavljati na Međuokružnoj smotri u Velikom Gradištu, dok je najuspešnija grupa dečijih izvornih igara KUD „Kobilje“ iz Kobilja, koji će opštinu predstavljati na Međuokružnom festivalu dečijih izvornih igara pod nazivom „Kreni kolo, da krenemo“, koje će se održati u Boževcu 1. maja. Najbolja igračica je Ivana Marković iz Malog Crnića, najbolji igrač Nenad Tomić iz Malog Crnića, a nagrada za najbolju žensku nošnju pripala je KUD-u „Živojin Stojićević – Crni“ iz Malog Crnića.

Koliki značaj pridaje negovanju srpske kulture i običaja kroz folklorni amaterizam mladih, malocrnićka opština potvrdila je prošle subote i prisustvom svojih predstavnika na Smotri u Smoljincu. Među posetiocima bili su predsednik opštine dr Esidol Perić, zamenik predsednika opštine Miodrag Draganče Marković, predsednik SO Bojan Urošević, zamenik predsednika SO Branislav Radovanović, načelnik Opštinske uprave Dušan Ivković, sekretar Opštinskog veća Snežana Milošević, član Opštinskog veća Miroljub Stokić, direktor JKP „Čistoća“ Dragiša Marjanović, direktori kulturnih centara Braničevskog okruga, predstavnici KUD-a „Mladost“ iz Krepoljina, odbornici Skupštine…

U revijalnom delu programa nastupili su gosti iz Republike Srpske: KUD „Petar Prvi Karađorđević“ iz Mrkonjić grada i KUD „Nikola Kokošar“ iz Šipova, koji su se predstavili Krajiškim igrama i igrama iz centralne Srbije, dok su članovi ansambla iz Rudne Glave odigrali Vlaške izvorne igre i splet vlaških igara. Sa predstavnicima Mrkonjić grada bila je i Nikolina Cvijić, koja je otpevala pesmu „Žubor voda žuborila“. Inače, ona je učestvovala na mnogim festivalima širom Bosne i Hercegovine i 13. maja u Budimpešti predstavljaće svoju zemlju na Festivalu narodne etno pesme.

Predsednik opštine, dr Esidol Perić je istakao da lokalna samouprava nastoji da neguje i razvija kulturni amaterizam, a posebno onaj u kome učestvuju mladi. „Danas se održava 5. Opštinska smotra folklornih ansambala sa teritorije opštine Malo Crniće i pobednika očekuju regionalne smotre u Simićevu i Boževcu. Ove godine za razliku od prethodnih godina, sva sredstva predviđena budžetom za kulturu biće do kraja budžetske godine i realizovana. Ranije smo uvek malo na tim delovima zatezali, međutim ove godine priliv sredstava u budžetu je bolji, transferna sredstva su na višem nivou nego ranijih godina, tako da ćemo imati dovoljno novca za kulturna dešavanja na našoj teritoriji. Očekuje nas organizacija Regionalne smotre u Boževcu, 40. jubilarni FEDRAS i slobodno mogu reći da će kulturna dešavanja biti propraćena sa mnogo više pažnje nego ranijih godina i nadam se da ćemo se pokazati u još boljem svetlu“, rekao je Perić.

Da je Smoljinac jedno od najvećih i najuspešnijih sela u malocrnićkoj opštini koje se, pored rezultata kulturnih poslenika može pohvaliti i radom Udruženja preduzetnika, potvrdio nam je načelnik Opštinske uprave Dušan Ivković: „KUD iz Smoljinca ima kontinuitet u svom radu i osvojio je mnogobrojne nagrade. Inače, najveći uspeh doživeli smo 2003. godine sa pokojnim Novicom Stojanovićem, kada je KUD osvojio prvo mesto na Republičkom takmičenju u Kaoniku (opština Kruševac), prošle godine u Smoljincu i Simićevu osvojili smo prvo mesto, dok nam je u Kličevcu pripalo drugo mesto. U našem selu živi 56 malih privrednika koji dosta investiraju u njegov razvoj, funkcioniše i Udruženje preduzetnika, u Smoljincu se radi građevinska stolarija, imamo čak 14 ugostiteljskih objekata. Većina poslodavaca rado pomaže u svim aktivnostima mesne zajednice, pa i ovu smotru“.

Po rečima organizatora programa u Centru za kulturu, Bebice Milovanović, tri prvoplasirana kulturno – umetnička društva, među kojima su i dečiji ansambli, predstavljaće opštinu na višim nivoima takmičenja. „Prvoplasirana ekipa kod dečijih ansambala u koreografiji predstavljaće našu opštinu u Velikom Gradištu, prvoplasirana ekipa kod dečijih izvornih igara učestvovaće na Međuokružnom takmičenju u Boževcu i najzad prvoplasirani ansambl kod odraslih predstavljaće opštinu 7. maja u Simićevu. Inače, organizator Smotre bio je Centar za kulturu opštine Malo Crniće i KUD „Vlastimir Pavlović – Carevac“, glavni pokrovitelj opština, a domaćin Mesna zajednica „Smoljinac“, saopštila je Bebica Milovanović.

D.Dinić