5. Општинска смотра фолклорних ансамбала

У Смољинцу, селу малоцрнићке општине, прошле суботе одржана је 5. Општинска смотра фолклорних ансамбала, на којој је у такмичарском делу наступило девет културно – уметничких друштава и ако се овоме дода и број учесника ревијалног дела програма, онда је овогодишња смотра окупила око 250 фолклораца, инструменталиста и певача. Такмичењу је претходио дефиле учесника, а смотру су отворили најмлађи, полазници васпитне групе „Змај“ из Смољинца, извођењем химне „Боже правде“.

У конкуренцији дечијих ансамбала наступили су: КУД „Властимир Павловић – Царевац“ из Смољинца са кореографијом „Хајд поведи весело“, КУД „Топоница“ из Топонице сплетом игара из Србије и КУД „Кобиље“ из Кобиља, који се представио
сплетом нових влашких игара. Код одраслих такмичили су се: КУД „Бранислав Нушић“ из Куле са кореографијом „Поморавље“, КУД „Топоница“ из Топонице са кореографијом „Хајд поведи весело“, КУД „Живојин Стојићевић – Црни“ из Малог Црнића, који се представио играма из Сврљишке котлине, КУД „Ђура Јакшић“ из Салаковца, који је извео игре из околине Бољевца, КУД „Властимир Живковић“ из Батуше и КУД „Младост“ из Калишта, играма из околине Мачве и КУД „Властимир Павловић – Царевац“ из Смољинца, играма из западне Србије.

Селектор Смотре испред Савеза аматера Србије био је Дејан Трифуновић, кореограф из Панчева. Након одгледаних наступа, одлучено је да прво место припадне КУД-у „Живојин Стојићевић – Црни“ из Малог Црнића, друго КУД-у „Бранислав Нушић“ из Куле и треће КУД-у „Ђура Јакшић“ из Салаковца. Првопласирани ансамбл из Малог Црнића представљаће општину на Смотри фолклорних ансамбала села Србије, која ће се одржати 7. маја у Симићеву. Најуспешнији дечији ансамбл народних игара у кореографији је КУД „Властимир Павловић – Царевац“ из Смољинца, који ће општину представљати на Међуокружној смотри у Великом Градишту, док је најуспешнија група дечијих изворних игара КУД „Кобиље“ из Кобиља, који ће општину представљати на Међуокружном фестивалу дечијих изворних игара под називом „Крени коло, да кренемо“, које ће се одржати у Божевцу 1. маја. Најбоља играчица је Ивана Марковић из Малог Црнића, најбољи играч Ненад Томић из Малог Црнића, а награда за најбољу женску ношњу припала је КУД-у „Живојин Стојићевић – Црни“ из Малог Црнића.

Колики значај придаје неговању српске културе и обичаја кроз фолклорни аматеризам младих, малоцрнићка општина потврдила је прошле суботе и присуством својих представника на Смотри у Смољинцу. Међу посетиоцима били су председник општине др Есидол Перић, заменик председника општине Миодраг Драганче Марковић, председник СО Бојан Урошевић, заменик председника СО Бранислав Радовановић, начелник Општинске управе Душан Ивковић, секретар Општинског већа Снежана Милошевић, члан Општинског већа Мирољуб Стокић, директор ЈКП „Чистоћа“ Драгиша Марјановић, директори културних центара Браничевског округа, представници КУД-а „Младост“ из Крепољина, одборници Скупштине…

У ревијалном делу програма наступили су гости из Републике Српске: КУД „Петар Први Карађорђевић“ из Мркоњић града и КУД „Никола Кокошар“ из Шипова, који су се представили Крајишким играма и играма из централне Србије, док су чланови ансамбла из Рудне Главе одиграли Влашке изворне игре и сплет влашких игара. Са представницима Мркоњић града била је и Николина Цвијић, која је отпевала песму „Жубор вода жуборила“. Иначе, она је учествовала на многим фестивалима широм Босне и Херцеговине и 13. маја у Будимпешти представљаће своју земљу на Фестивалу народне етно песме.

Председник општине, др Есидол Перић је истакао да локална самоуправа настоји да негује и развија културни аматеризам, а посебно онај у коме учествују млади. „Данас се одржава 5. Општинска смотра фолклорних ансамбала са територије општине Мало Црниће и победника очекују регионалне смотре у Симићеву и Божевцу. Ове године за разлику од претходних година, сва средства предвиђена буџетом за културу биће до краја буџетске године и реализована. Раније смо увек мало на тим деловима затезали, међутим ове године прилив средстава у буџету је бољи, трансферна средства су на вишем нивоу него ранијих година, тако да ћемо имати довољно новца за културна дешавања на нашој територији. Очекује нас организација Регионалне смотре у Божевцу, 40. јубиларни ФЕДРАС и слободно могу рећи да ће културна дешавања бити пропраћена са много више пажње него ранијих година и надам се да ћемо се показати у још бољем светлу“, рекао је Перић.

Да је Смољинац једно од највећих и најуспешнијих села у малоцрнићкој општини које се, поред резултата културних посленика може похвалити и радом Удружења предузетника, потврдио нам је начелник Општинске управе Душан Ивковић: „КУД из Смољинца има континуитет у свом раду и освојио је многобројне награде. Иначе, највећи успех доживели смо 2003. године са покојним Новицом Стојановићем, када је КУД освојио прво место на Републичком такмичењу у Каонику (општина Крушевац), прошле године у Смољинцу и Симићеву освојили смо прво место, док нам је у Кличевцу припало друго место. У нашем селу живи 56 малих привредника који доста инвестирају у његов развој, функционише и Удружење предузетника, у Смољинцу се ради грађевинска столарија, имамо чак 14 угоститељских објеката. Већина послодаваца радо помаже у свим активностима месне заједнице, па и ову смотру“.

По речима организатора програма у Центру за културу, Бебице Миловановић, три првопласирана културно – уметничка друштва, међу којима су и дечији ансамбли, представљаће општину на вишим нивоима такмичења. „Првопласирана екипа код дечијих ансамбала у кореографији представљаће нашу општину у Великом Градишту, првопласирана екипа код дечијих изворних игара учествоваће на Међуокружном такмичењу у Божевцу и најзад првопласирани ансамбл код одраслих представљаће општину 7. маја у Симићеву. Иначе, организатор Смотре био је Центар за културу општине Мало Црниће и КУД „Властимир Павловић – Царевац“, главни покровитељ општина, а домаћин Месна заједница „Смољинац“, саопштила је Бебица Миловановић.

Д.Динић

 

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *