130 године постојања основне школе у Малом Црнићу

recnaroda

Основна школа „Моша Пијаде“ у Малом Црнићу, 5. новембра, обележила је велики јубилеј – 130 година постојања. На свечаној академији, за коју су пригодан програм припремили ученици заједно са својим учитељима и наставницима, госте је поздравила директорка школе Тамара Станимировић, подсетивши на богату историју ове образовне установе и успехе које су њени ђаци до сада постизали.
2Познато је да основна школа има пресудну улогу у промовисању интелектуалног, физичког, друштвеног, моралног и духовног развоја младих са циљем да обезбеди темељ, који се састоји од знања и вештина живљења. Овај, нимало лак задатак, Основна школа „Моша Пијаде“ прихватила је као изазов. 130 генерација ученика протутњало је њеним просторијама, смењивали су се сјајни ликови просветних рад- ника, од којих су неки, према свом доприносу образовању, култури или уметности, у школи и ван ње, прерасли у легенде. У овој школи су зидани темељи ФЕДРАС-у и драмском аматерском позоришту деце и одраслих из наше општине. Литерарно богатство, процвало у нашим школским клупама пројектовало се и кроз с оснивање часописа „Стиг“ и постојања Браничевско – стишке књижевне заједнице. Сваке године, ученици ове школе постизали су завидне резултате на такмичењима у свим областима наставе или ван ње. Високо квалификовани учитељи и наставници подстичу ученике да експериментишу, истражују и надмашују себе. Без обзира на животно опредељење, ова школа је за прошле, садашње и будуће генерације остала колевка хуманости, патриотизма и хришћанства. У годинама које су 3пред нама, наставићемо да радимо на побољшању нивоа знања и постигнућа свих ученика и на подизању квалитета наставе применом разноврсних метода рада. Радићемо на блиској сарадњи са родитељима и заједницом, како би подржали раст и развој наше деце на путу стицања знања, јер „нико на свету није јачи од човека који зна“, казала је директорка Тамара Станимировић. Данас школу похађа 196 ученика, а настава се одвија у централној школи у Малом Црнићу и подручним одељењима у Салаковцу Великом Црнићу, Калишту и Батуши. Поред учешћа ученика на бројним регионалним такмичењима на којима по- стижу завидне резултате, ове године школу су на Републичком такмичењу из географије успешно представљале ученице Милица Радосављевић и Бојана Пауновић, које су уједно и ђаци генерације.

Историјат

Према препискама које је водио први учитељ Игњат Поповић са министром просвете и црквених послова, Малоцрнићка школа је настала давне 1885. године. Иако је у то време школа била изнајмљена општинска кућа са малим бројем ученика, учитељ је имао јасан циљ – да обезбеди квалитетно образовање сеоској деци. Пре отварања Малоцрнићке школе, ученици су ишли у Салаковачку школу која је почела са радом школске 1843/44.  године, што је сврстава у ред најстаријих школа на овом подручју. Због препознате потребе за систематским радом на развијању ученичких склоности и особина, већ тада су се одвијале културно – забавне, спортске, друштвено корисне и друге активности. Рад се  углавном темељио на неговању  драмског израза кроз драмску и рецитаторску секцију.  Први пут су ученици из Малог  Црнића припремили један је драмски текст 1929. године. То  је уједно била и прва представа овакве врсте у Малом Црнићу.  По казивању мештана, рад драмске секције у школи, иницирао је буђење културно – забавног живота у селу. Како се број ученика у школи, из године у годину повећавао, указала се потреба за доградњом нових учионица.

Општина, 1891. године купује кућу попа Тасе и адаптира је у школске просторије. На месту где се налазила поп Тасина кућа, подиже се нова школа 1932. године. Малоцрнићка школа је 1946/47. године прерасла у такозвану „прогимназију“, а касније у осмољетку. Школа је 1. октобра 1994. године добила новоизграђени објекат са библиотеком, музичким кабинетом, канцеларијама и помоћним просторијама. Првог новембра 1995. године почело је да ради одељење Музичке школе „Стеван Мокрањац“ које је ових дана прославило 20 година постојања и рада. То је омогућило даровитим ученицима да развијају и усавршавају свој таленат на пољу ове уметности.
Д. Динић