Završen 43 FEDRAS

Izvor “REČ NARODA” 28.oktobra 2014.

U Malom Crniću, 22. oktobra, završen je 43. FEDRAS, Festival dramskih amatera sela Srbije, na kome su poštovaoci i Fedras0001.ljubitelji pozorišne umetnosti bili u prilici da odgledaju devet predstava u takmičarskoj konkurenciji. Raznovrsnost repertoara, glumačka uverljivost i maštovite rediteljske zamisli ostali su njegova prepoznatljiva odlika. Sreli smo se sa obiljem likova, dramskih zapleta i rediteljskim idejama, što je sve obogatilo i opravdalo smisao, razloge i cilj opstajanja i trajanja ovog jedinstvenog festivala. Još jednom je pozorišna umetnost pokazala dublje značenje čovekovog trajanja. Završne večeri dodeljena su priznanja za rediteljska, glumačka i druga pozorišna ostvarenja.

Fedras0074.Ocenjivačka komisija koja je radila u sastavu Slobodan Savić, pozorišni kritičar iz Beograda, Miloš Jagodić, reditelj iz Beograda i Vesna Džino, profesor književnosti iz Crljenca, nije imala nimalo lak zadatak, jer je bilo dosta dobrih predstava u skoro svim segmentima. U zvaničnoj konkurenciji ovogodišnjeg festivala našlo se devet predstava u izvođenju amaterskih pozorišta iz Malog Crnića, Trebotina -Žabara -Male Vrbnice, Padine, Kostolca i Drmna, Ljubovije, Kruščića, Boževca, Boljevca i Starog Sela.

Dominirale komedije

-Iako rađene u skromnim produkcionim uslovima, različitih dostignuća i postignuća, većina predstava je bila Fedras0096.ujednačenog kvaliteta. Posmatrano u kontekstu amaterskog pozorišnog stvaralaštva izdvojile su se predstave koje svojim dometima u potpunosti opravdavaju učešće na republičkom festivalu, a ponekad čak i nadilaze okvire amaterskog pozorišnog izraza. Na repertoaru su podjednako bile zastupljene predstave po tekstovima domaćih i stranih klasika, kao i domaćih i stranih savremenih dramskih pisaca. U pogledu žanra, dominirale su komedije. Ako je reč o postupku, onda je to realistički pozorišni izraz. Festival je protekao u prijatnoj atmosferi, u vrlo dobroj organizaciji Centra za kulturu i opštine Malo Crniće, uz ljubaznost i predusetljivost domaćina. To je bila odlična prilika da pozorišni amateri iz različitih sredina, čiji odnos prema pozorištu karakterišu entuzijazam i bezinteresna posvećenost, prikažu svoje stvaralaštvo i umeće na sceni, ali i da razmene iskustva sa kolegama posle predstava u susret nekoj budućoj, zajedničkoj saradnji. Iz večeri u veče, Festival je bio vrlo dobro posećen, što potvrđuje da publika u Malom Crniću i okolnim selima ima izgrađen odnos i interesovanje za pozorište, blagodareći dugoj tradiciji FEDRAS-a. To na najbolji način potvrđuje da je misija ovog festivala plodotvorna i korisna, naglasio je predsednik žirija Slobodan Savić.

Nagrade43.FEDRDS-a

Prva nagrada za predstavu u celini pripala je predstavi „Rupa“, Dramskog studija Doma kulture Boževac. Druga nagrada Fedras0006.dodeljena je predstavi „Mirandolina“, Dramskog studija „Luča“ iz Kruščića, dok je treće mesto u ovoj kategoriji osvojila predstava „Pozorište u palanci“, Opštinskog amaterskog pozorišta „Branislav Nušić“ iz Malog Crnića.

Nagradu za najbolju režiju poneo je Saša B. Latinović za predstavu „Rupa“, Dramskog studija Doma kulture Boževac. Nagrada za glavnu žensku ulogu nije dodeljena, dok je najboljom muškom ulogom proglašena rola Bože u predstavi „Rupa“ Dramskog studija Doma kulture Boževac, koju je tumačio Valentino Oljača. Nagrada za najbolju epizodnu žensku ulogu dodeljena je Tamari Jovanović za ulogu Verke u predstavi „Pozorište u palanci“, Opštinskog amaterskog pozorišta „Branislav Nušić“ iz Fedras0020.Malog Crnića, dok je u muškoj konkurenciji priznanje otišlo u ruke Dejana Miloševića za ulogu Ninkovića u predstavi „Gospođa ministarka“, pozorišta „Kastelum“. Nagrada za glumačku bravuru dodeljena je Milici Tapušković Minić i Adrijani Plančak za uloge glumica u predstavi „Mirandolina“ Dramskog studija „Luča“ iz Kruščića. Specijalna nagrada za kolektivnu i partnersku igru pripala je glumcima predstave „Ne igraj na Engleze“, pozorišta „Bag teatar“ iz Boljevaca. Za najbolji kostim nagrađen je Miodrag Maga Milanović za predstavu „Gospođa ministarka“ pozorišta „Kastelum“ iz Kostolca i Drmna, za najbolju scenografiju Saša B. Latinović za predstavu „Rupa“, Dramskog studija Doma kulture Boževac, dok su nagrade za najbolje Pozoriste u Palancimlade glumce pripale Jeleni Bašić za ulogu Sultane u predstavi „Zla žena“ Dramskog studija KUD-a „Vuk Karadžić“ Trebotin -Žabari -Mala Vrbnica i Nikoli Bulatoviću za ulogu viteza od Ripafarte u predstavi „Mirandolina“, Dramskog studija „Luča“ iz Kruščića.

Ovogodišnji 43. po redu FEDRAS zatvorio je predsednik opštine Dragan Mitić, naglasivši da je Festival podjednako ponos u kulturnom stvaralaštvu opštine Malo Crniće, kao što je i prestižno mesto za pozorišno umetnički izraz amatera sela Srbije.

Zavese 43. FEDRAS-a su pale i nalazimo se na završetku ovog zaista po svemu sudeći uspešnog Gospodja ministarkafestivala. Čestitam dobitnicima nagrada i zahvaljujem se pozorišnim trupama, Ministarstvu kulture, Savezu amatera Srbije, sponzorima, publici i svima koji su dali doprinos da se ovaj festival održi,.zaključio je Mitić.

Poslednje festivalske večeri publika je uživala u profesionalnoj pozorišnoj predstavi „Sokin i Bosina“, Zvezdara teatra, u režiji Juga Radivojevića, po tekstu dr Milice Konstantinović. Uloge su tumačili Ljiljana Blagojević, Sonja Knežević, Kalina Kovačević, Viktor Savić i Miloš Đorđević.

Svečanosti su prisustvovali predsednik opštine Malo Crniće Dragan Mitić, predsednica Skupštine opštine Goranka Stević, zamenik predsednika opštine Goran Dačić, pomoćnik predsednika opštine Toplica Đorđević, sekretar Saveza amatera Srbije Stojan Boškov, šef odborničke grupe SNS-a Mališa Antonijević, direktor Dunav osiguranja filijale Požarevac Zoran Debeljković, direktori javnih preduzeća i ustanova.

D. Dinić