TEMELJI BUDUĆNOSTI U SLAVI ISTORIJE

Izvor “REČ NARODA”

Svečana sednica Skupštine povodom 14. oktobra Dana opštine Malo Crniće, otpočela je himnom „Bože pravde“, u izvođenju hora Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ iz Požarevca. Predsednica Skupštine opštine Goranka Stević, istakla je da se ove godine obeležavaju tri velika datuma, po 59-i put slavi se Dan opštine, obeležava se 70 slavnih godina od završetka Drugog svetskog rata, i 100 godina od početka Velikog rata.

Fedras0087.
Fedras0021.
Fedras0042.
Fedras0064.
Fedras0076.
Fedras0122.
Fedras0132.
Fedras0153.
Fedras0172.
Fedras0178.
Fedras0182.

 

SRPSKE ŽRTVE ZA SLOBODU SVETA

dan opstine Malo Crnice„Naša zemlja je u oba rata bila na strani pobednika, uz ogromne žrtve. Srbija je u Velikom ratu izgubila 1,1 milion stanovnika. U Drugom svetskom ratu Jugoslavija je dala 1,5 miliona života, što je više od 10 posto u odnosu na ukupan broj stanovnika i bila je treća zemlja po broju žrtava, iza Poljske i Sovjetskog Saveza. Svi drugi to dobro pamte. Na nama je da to sećanje održimo, da se nikada ne zaboravi”, kazala je Stevićeva.

Po tradiciji, obeležavanje Dana oslobođenja bila je prilika da se građani malocrnićke opštine prisete slavnih predaka koji su dali svoje živote u višegodišnjim ratnim zbivanjima na ovim prostorima i dokazali neizmernu hrabrost i požrtvovanje.

Danas obeležavamo sedamdesetogodišnjicu izvojevane slobode i sa ponosom se sećamo palih boraca u Drugom svetskom ratu i svih boraca oslobodilačkih ratova. Oni su postali deo naše slavne istorije i ugradili sebe u našu budućnost. Ponosni smo što su stali rame uz rame sa armijama sila pobednica i što su doneli željenu slobodu u sadejstvu sa ruskom Crvenom armijom. Tokom Velikog rata najznačajnija bitka na ovom području odigrala se 1915. godine na brdu Vranjevac, gde se sada gradi spomenik u organizaciji Udruženja potomaka ratnika od 19121920. godine i uz podršku opština Braničevskog okruga, fizičkih i pravnih lica, istakao je predsednik opštine Malo Crniće Dragan Mitić, potom ukazavši na postignute rezultate između dva oktobra i na planove za naredni period.

Tokom majskih poplava, od 19 naselja zahvaćeno je 12. U prvom naletu voda je poplavila oko 5.000 hektara, 477 domaćinstava i prodrla u 221 stambeni objekat. Na 1.200 hektara nastala je direktna šteta i sa štetom na javnim objektima i objektima infrastrukture, ona iznosi 104 miliona dinara.

I pored teškoća izazvanih poplavama, oko 100 miliona dinara ili trećina budžeta opštine usmerena je ka investicionim aktivnostima. Realizacija projekata je usmerena u tri osnovna pravca, to su vodosnabdevanje, izgradnja puteva i rekonstrukcija građevinskih objekata. Realizovano je 14 partija izgradnje ulica u naseljima i rekonstruisano 8 domova kulture. U toku su aktivnosti na Opremanju dva bunara na vodoizvorištima, nastavak dva magistralna cevovoda i mnogo drugih aktivnosti. U oblasti zdravstva, socijalne zaštite, školstva, kulture, bibliotečke delatnosti, turizma, poljoprivrede i komunalnih delatnosti, takođe su opredeljena značajna sredstva, naglasio je Mitić.

PRIZNANJA ZA DOPRINOS RAZVOJU

Za izuzetne rezultate postignute u razvoju i unapređenju opštine Malo Crniće, plakete za 2014. godinu dodeljene su: Velimiru Iliću, ministru bez portfelja u Vladi Srbije zaduženom za vanredne situacije, za izuzetan doprinos razvoju opštine Malo Crniće, potom, Kori Udovički, potpredsedniku Vlade Srbije i ministru za državnu upravu i lokalnu samoupravu, za izuzetan doprinos razvoju opštine Malo Crniće.

Među dobitnicima su Centar za obuku kopnene vojske Požarevac, za izuzetan doprinos u odbrani od poplava, MUP Republike Srbije Sektor za vanredne situacije, Odeljenje za vanredne situacije Požarevac, za izuzetan doprinos u odbrani od poplava, zatim, Ivan Miljković iz Šapina, najuspešniji poljoprivredni proizvođač u oblasti stočarstva, Vladan Ilić iz Boževca, istaknuti poljoprivrednik i preduzetnik, Zoran Obradović predsednik Saveta mesne zajednice Veliko Selo i poverenik civilne zaštite, za izuzetan doprinos u odbrani od poplava i doprinosu u  razvoju Mesnezajednice. Nagrađen je Daniel Surdulović, predsednik Saveta mesne zajednice Kula i poverenik civilne zaštite, za izuzetan doprinos u odbrani od poplava, Aleksandar Stojanović, direktor Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Požarevac, za izuzetan doprinos u saniranju šteta nastalih od poplava, i Živorad „Žika“ Nikolić, za izuzetan doprinos u medijskoj promociji opštine.

Čestitajući praznik, ministar Velimir Ilić, poželeo je građanima i rukovodstvu opštine mnogo uspeha u daljem radu i naglasio da će Vlada Srbije nastaviti da pruža pomoć u saniranju šteta koje su nastale u poplavljenim područjima.

  • Teško je svakoj Vladi da izdrži ovolike štete koje su nastale, a naravno i vama, jer mogli smo uraditi mnogo drugih poslova, otvoriti nova radna mesta, da nije bilo ovih nesreća, koje su nas zadesi le. Drago mi je što ste se setili da ljude sa kojima sarađujete nagradite, kazao je Ilić.

Tradicionalna prestižna nagrada za najbolju knjigu poezija „Srboljub Mitić“, po mišljenju stručnog žirija za 2014. godinu, pripala je Adamu Puslojiću, za knjigu pesama „Deo mog krika“. Dobitniku je nagradu predao predsednik opštine Dragan Mitić.

Inače, svečanosti su prisustvovali ministar bez portfelja u Vladi Srbije zadužen za vanredne situacije Velimir Ilić, državni sekretar u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu Ivan Bošnjak, potpredsednik Narodne skupštine Republike Srbije Veroljub Arsić, narodni poslanici Dragan Paunović, Olivera Pauljeskić i Miletić Mihajlović, načelnik Braničevskog upravnog okruga Aleksandar TZokić, gradonačelnik Požarevca Miomir Ilić, predsednik opštine Petrovac Radiša Dragojević, predsednik opštine Žabari Miodrag Filipović, predsednik opštine Kučevo Novica Janošević, predsednik opštine Žagubica Safet Pavlović, predstavnici sudstva, vojske, policije, javnih preduzeća i ustanova.

FEDRAS BREND OPŠTINE

Po održanoj svečanoj sednici, na platou Spomen parka označen je početak 43. Festivala dramskih amatera sela Srbije. I ove godine FEDRAS je okupio brojne učesnike iz Srbije, a takođe je bio počašćen prisustvom značajnih gostiju. Obraćajući se prisutnima, predsednik opštine Dragan Mitić, naglasio je da je ova manifestacija osnovana 1972. godine sa ciljem da pospeši razvoj dramskog amaterizma u selima Srbije, ali i svakog vida umetničkog stvaralaštva.

  • Nema sumnje da je FEDRAS postao brend opštine Malo Crniće, a zasluge pripadaju svima koji sa entuzijazmom dolaze na smotru amaterskog pozorišta i kulturnog stvaralaštva, zasluge pripadaju tvorcima FEDRASa i onima koji nesebično ugrađuju deo sebe u festivalsku budućnost. Tokom narednih osam dana ugostićemo devet predstavau konkurenciji, videti druge poslenike kulture, čuti kako to FEDRAS zrači kulturnim prostorima Srbije i šta Festival znači amaterskim pozorištima širom Republike, rekao je Mitić.

Ovogodišnji Festival otvorio je dramski umetnik Tihomir Arsić, čestitajući na upornosti i istrajnosti da se očuva biser srpske kulture.

  • Prvi put sam davne 1979. godine bio ovde na FEDRAS u zahvaljujući Lepomiru Ivkoviću, mom kolegi iz klase, i to je bio moj najautentičniji pozorišni doživljaj, gde sam video ljude koji sa njive, sa posla, dolaze da odgledaju pozorišni komad. To je trenutak koji govori o činjenici koje bi morali da budu svesni svi u društvu, da kultura nije privilegija bogatih, nego pravo na duhovno i fizičko vaspitanje deteta, zaključio je Arsić.

U okviru pratećih manifestacija 43. FEDRAS-a otvorene su dve izložbe slika. Najpre je u svečanoj sali otvorena izložba slika autora Zorana Bogićevića iz Petrovca, o kojoj je govorio akademski umetnik Dragan Milosavljević, a potom u Uslužnom centru izložba slika sa likovne kolonije „Stiško poselo”, koju je otvorila direktorka Turističke organizacije Jasna Jović. Na pozorišnoj sceni, malocrnićki amateri izveli su predstavu „Pozorište u palanci”, u režiji Dejana Cicmilovića.

D. Dinić