Na Vranjevcu

 

DSC_0136
Foto. Miroslav Životić

Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić otkrio je u nedelju, 18. oktobra, spomenik palim ratnicima u ataru malocrnićkog sela Kula, čime je obeležena stogodišnjica bitke na Vranjevcu. Ceremonija obeležavanja započela je osveštanjem spomenika podignutog u slavu više od 23.000 oficira, vojnika i civila iz Braničevskog okruga, stradalih u oslobodilačkim ratovima Srbije od 1912. do 1918. godine. Spomenik je osveštao episkop požarevačko braničevski dr Ignatije Midić sa sveštenstvom.
DSC_0150
Potom su vence položili predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić, potpredsednik Narodne skupštine Veroljub Arsić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, načelnik Braničevskog upravnog okruga Aleksandar Đokić, gradonačelnik Požarevca Miomir Ilić, predsednici opština Braničevskog okruga i predstavnici Udruženja potomaka ratnika.

Obraćajući se prisutnima predsednik Nikolić je istakao da je prošlo više od sto godina od otpočinjanja velike svetske tragedije, Prvog svetskog rata u kome je Srbija izgubila trećinu stanovništva. Takođe, 6. oktobra navršilo se sto godina od kako je Bugarska ušla u rat i napala Srbiju.

DSC_0193Bila je to epska borba za slobodu, mir i nezavisnost u kojoj su srpske reke i zemlja bili natapani krvlju naših predaka. Oni koji su pretekli braneći Srbiju od upada preko Dunava, izginuli su u neravnopravnoj borbi koju nisu izbegli, iako su znali da će u njoj ostaviti svoje živote. Nažalost, prošlo je i više od sto godina, a oni nisu imali dostojno mesto na koje bi im potomci došli, zapalili sveću i, setivši se njihovih podviga, dobili snagu da nastave bitku za slobodu, mir i nezavisnost. Danas smo odužili dug, ponosni na naše zajedničko delo. Konačno ovde, na brdu Vranjevac poviše manastira Bradača, otkrivamo spomenik srpskim vojnicima i civilima poginulim u oslobodilačkim ratovima 1912 1918. godine. Izgradnja ovog impozantnog spomenika okupila je osam opština Braničevskog okruga i brojne darodavce. Nakon čitavog stoleća, okupljeni smo u želji da odamo poštu onima koji su poginuli braneći otadžbinu. Sa ovoga mesta opominjemo buduće generacije da ne zaborave svoju istoriju i neguju ljubav i poštovanje prema junačkim precima. Srpski heroji i stradalnici u Prvom svetskom ratu sa ovih prostora sada imaju spomenik, kada se već ne zna gde su im grobovi. Spomenik dostojan njihove žrtve za veru i otadžbinu podignut je na ovom mestu, gde su čudom prirode ostali očuvani rovovi u kojima su dali živote za Srbiju.

 

Vranjevac
Predsednici opština Braničevskog okruga

Danas vodimo bitku sličnu onoj koja se na ovom mestu odvijala pre sto godina, kada je bilo sasvim izvesno da je nemoguće pobediti nadmoćnijeg neprijatelja. Tada kao i sada, mi se borimo uprkos neizvesnosti, bez straha, složni i smireni, jer nas ne obeshrabruje sa kim vodimo bitku, već nam snagu daje svetinja koju branimo. Otimanje naše teritorije trebalo bi da se završi otimanjem i uništavanjem našeg duha, naše istorije, našeg pamćenja. Da „trijumfuje“ ulaskom tzv. Kosova u UNESKO. Da li su svesni šta rade? Zato danas ulažemo nadljudske napore da dobijemo bitku za srpsku kulturnu baštinu na našem Kosovu i Metohiji. Međutim, to je jedna bitka. Jedna, kao i ona vođena ovde u Prvom svetskom ratu, koju nismo  dobili, ali to je bila poslednja tamna noć pred svitanje. I danas ako izgubimo neku bitku, nećemo izgubiti čast i ponos, kazao je predsednik Nikolić.

Predsednik Udruženja potomaka ratnika 1912 1920. godine opštine Malo Crniće, Goran  Dačić je izneo podatak da su knjige sa svih 23.560 imena stradalih zalivene voskom i pohranjene u unutrašnjost spomenika na Vranjevcu. Na svakoj od 4 strane spomenika nalaze se podaci o   stradalima sa područja 8 opština   Braničevskog okruga. Projektant  ovog prelepog spomenika je požarevački arhitekta Živorad Životić, a realizacijom projekta koji je trajao tri godine i samom izgradnjom spomenika rukovodilo je Udruženje potomaka ratnika 1912 1920. godine.

 

 Na video snimku je greška, brdo Vranjevac je iznad manastira Bradača, a ne iznad manastira Rukumija kako je rečeno na snimku. S obzirom da nemamo mogućnosti da utičemo na video snimak objavljujemo ga zbog važnosti događaja.