Flat Preloader Icon

Cлово о Светом Сави

Cлово о Светом Сави

DSC_0031-800x531У свечаној сали Скупштине општине Мало Црниће, одржана је, десета по реду, свечана академија „Слово о Светом Сави“ у част првог српског просветитеља, архиепископа, књижевника и државника Светог Саве, а у организацији УКС Браничевско-стишке књижевне заједнице и библиотеке „Србољуб Митић“. Свечаности су присуствовали председник општине Мало Црниће Драган Митић, заменик председника Општине Горан Дачић, ученици основних школа са подручја општине Мало Црниће, књижевници – чланови многобројних књижевних удружења и клубова.
На самом почетку, ученици Музичке школе „Стеван Мокрањац“ одељење у Малом Црнићу извели су светосавску химну. Свечану академију отворила је директорка библиотеке Зорка Стојановић:
„Част ми је да отворим једну овакву свечану академију, коју
заједно са УКС „Браничевско-стишком књижевном заједницом, организујемо у континуитету већ десет година. Имајући у виду да је и пре оснивања Књижевне заједнице, библиотека организовала сличне свечаности у част Светог Саве, треба нагласити да је ова традиција заиста дуга, и да успешно на један веома леп начин, стиховима и писаном речју изражавамо поштовање лику Светог Саве, јер он је део нас, ми смо део њега, као што смо део културне прошлости и традиције, коју на овај начин чувамо од заборава и негујемо за будућа покољења….рекла је Зорка Стојановић.

Председник Општине, Драган Митић, захвалио се свима који су дошли на светосавку академију и истакао да уколико и даље следимо пут Светог Саве, једног дана ћемо заузети место у породици европских народа, јер по култури, традицији и особеностима које има српски народ, ми то заслужујемо.
„Обележавање светлих и значајних народа српске историје је у традицији и општине Мало Црниће, а библиотека „Србољуб Митић“ и УКС Браничевско-стишка књижевна заједница то лепо раде, на радост свих нас. Наравно, Светог Саву прослављају и све школе на територији општине Мало Црниће, и користим прилику да свима честитам Савиндан“ рекао је Драган Митић.

Први пут ове године није било беседничара који су ранијих година говорили беседе о Светом Сави. Освежење и новина је рецитал „Црњански о Светом Сави“. Текстове је изабрао Милисав Миленковић, а говорили су их Мирослав Митровић, Сребранка Томић, Драган Т. Јовић и Антилета Живковић. Након Мирослава Милутиновића, који је говорио песму „Свети Сава“ Војислава Илића Млађег, програм је настављен стиховима чланова УКС Браничевско-стишке књижевне заједнице и Клуба љубитеља књиге „Мајдан“ из Костолца: Славица Пејовић, Војкан Ивковић, Верослава Малешевић, Зоран Стојићевић-Рикардо, Драган Журжевић, Ана Дудаш, Антилета Живковић, Жаклина Перић, Милијана Дачић, Раде М. Обрадовић и Мирослав Милутиновић.

У програму су учествовали и солисти на хармоници Михаило Војиновић и Ђорђе Перић.
М.П.

Претходно Jавни оглас

ОПШТИНА МАЛО ЦРНИЋЕ

loader-image
Malo Crnice
19:35, 16/04/2024
temperature icon 11°C
ниски облаци
Sunrise Sunrise: 04:48
Sunset Sunset: 18:20

Општина Мало Црниће © 2024. malocrnice.ls.gov.rs Powered by DIGITALHOUSEPOWER